Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neraugoties uz ārkārtas stāvokli, Ēģiptē turpinās nekārtības

Suecas kanāla reģiona pilsētās Ēģiptē, kur pēdējo dienu laikā pieredzētas asiņainas nekārtības, pirmdien vakarā pēc tumsas iestāšanās atkal notikušas protesta demonstrācijas un jaunas nekārtības, neraugoties uz prezidenta Muhameda Mursi izsludināto ārkārtas stāvokli un komandanta stundu. Protesti un nekārtības atkal izraisījušās Suecā, Portsaīdā un Ismaīlījā.

Pēdējo protesta vilni Suecas kanāla reģiona pilsētās izsaucis Kairas tiesas sestdien pieņemtais spriedums, ar kuru nāvessods tika piespriests 21 Portsaīdas futbola kluba līdzjutējam. Viņi tika atzīti par vainīgiem pērnā februāra asiņainajās nekārtībās, kurās dzīvību zaudēja 74 cilvēki un vairāk nekā tūkstotis tika ievainoti. Portsaīdā dienas laikā, kad tika glabāti svētdienas nekārtību upuri, dzīvību zaudējuši vēl seši cilvēki.

Savukārt, iestājoties tumsai, vairākas grupas uzbrukušas policijas iecirkņiem, un viens cilvēks zaudējis dzīvību, apliecināja mediķi. Uzbrukumos ievainoti arī drošības struktūru darbinieki un karavīri. Karavīri tankos un bruņumašīnās, kas bija izvietoti Suecā un Portsaīdā, neiejaucās notikumos, lai uzturētu komandanta stundas nosacījumus.

Kopš ceturtdienas Ēģiptē drošības struktūru sadursmēs ar nekārtību dalībniekiem dzīvību zaudējuši 50 līdz 60 cilvēku.

Pirmdien policijas un protestētāju sadursmēs Kairā dzīvību zaudējis viens cilvēks. Līdzās Atbrīvošanas laukumam - pirms diviem gadiem notikušās tautas revolūcijas epicentram - pretējās puses viena otru apmētāja ar akmeņiem, gaisā spēcīgi bija manāma asaru gāze.

Atšķirībā no Suecas kanāla reģiona provincēm Kairā ārkārtas stāvoklis nav izsludināts. Pirmdien sadursmes galvaspilsētā laiku pa laikam izraisījušās visas dienas garumā. Kāds liecinieks pastāstīja, ka ar šaujamieročiem bruņoti vīri atklājuši uguni uz demonstrantiem no māju jumtiem. "Daudzus cilvēkus ievainojušas lodes," notikumu vietā pastāstīja aktīvists Ahmads Doma. Atbilstoši viņa teiktajam šāvuši esot ar Musulmaņu brālību saistīti kaujinieki.

Sadursmēs ap Atbrīvošanas laukumu ievainoti divi policisti un deviņi karavīri, turklāt protestētāji aizdedzinājuši divas policijas automašīnas, pavēstīja informācijas avots drošības struktūrās. Demonstrācijās Aleksandrijā pirmdien piedalījušies vairāki simti cilvēku.

Kaut arī nekārtībās visvairāk upuru bijis Portsaīdā, kur protestus izraisīja sestdienas tiesas spriedums futbola līdzjutēju lietā, vardarbība aizsākās jau ceturtdien Kairā, kur, tuvojoties revolūcijas otrajai gadadienai, izraisījās policijas un protestētāju sadursmes. Prezidents Mursi ārkārtas stāvokli trijās Suecas kanāla reģiona provincēs izsludināja svētdien vakarā. Vienlaikus viņš vērsās pie opozīcijas līderiem ar aicinājumu uzsākt nacionālo dialogu.

Tomēr viena no aktīvākajām opozicionāru organizācijām - Nacionālā Glābšanas fronte (NGF), kas apvieno liberālos un kreisos spēkus - pirmdien šo aicinājumu noraidīja. "Mēs nepiedalīsimies dialogā, kura saturs ir tukšs," pēc NGF sēdes pirmdien sacīja tās pārstāvis Muhameds Elbaradei.

Fronte prasa, lai pirms tās iesaistīšanās sarunās tiktu izveidota nacionālās glābšanas valdība un veikti labojumi nesen referendumā kā apstiprinātajā konstitūcijā. Fronte arī aicina savus atbalstītājus piektdien visā valstī rīkot protesta akcijas. NGF paziņojumā aicina "Ēģiptes tautu piektdien [visā valstī] iziet ielās visos Atbrīvošanas laukumos, lai uzsvērtu, ka mocekļu asinis ir svētas, un sasniegtu revolūcijas mērķus".

Tostarp Ēģiptes Senāts pirmdien ratificēja likumu, piešķirot bruņotajiem spēkiem pilnvaras veikt arestus. Ēģiptes bruņotie spēki "atbalstīs policiju kārtības uzturēšanā un nozīmīgu objektu aizsardzībā līdz parlamenta vēlēšanu beigām un kad vien [prezidenta Mursi vadītā] Nacionālā Aizsardzības padome to lūgs". Armijai tiks piešķirtas arī pilnvaras "veikt arestus saskaņā ar likumu", teikts jaunajā likumā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits