Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

No vēža miris Venecuēlas prezidents Ugo Čavess

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro televīzijas uzrunā nācijai paziņoja, ka valsts prezidents Ugo Čavess miris, zaudējot cīņā ar vēzi, vēsta aģentūra AFP. N. Maduro, neslēpjot asaras, paziņoja, ka U. Čavesa nāve iestājusies otrdien 16:25 pēc Venecuēlas laika. Dažas stundas pirms tam Venecuēlas varas iestādes atzina, ka U. Čavesa veselības stāvoklis ir ievērojami pasliktinājies „jaunas, smagas infekcijas dēļ”.

Decembra vidū U. Čavess Kubas galvaspilsētā Havanā pārcieta pēc skaita ceturto ļaundabīgā audzēja novēršanas operāciju. Pēc tam kļuva zināms par sarežģījumiem, kuru dēļ U. Čavess ilgāku laiku palika Kubā, un atgriezās Venecuēlā tikai februāra vidū. Slimības dēļ viņš arī nevarēja piedalīties savas inaugurācijas ceremonijā.

Pēc pēdējās operācijas U. Čavess ne reizi neparādījās nedz publikā, nedz arī valsts televīzijas ēterā. Tāpat Venecuēlas varas iestādes publiskoja tikai vienu viņa pēcoperācijas fotogrāfiju sēriju, kas izsauca baumu vilni par U. Čavesa smago veselības stāvokli, neraugoties uz oficiālajiem paziņojumiem, ka Venecuēlas prezidenta veselība uzlabojas.

Par to, ka U. Čavesam ir atklāts ļaundabīgs audzējs, kļuva zināms 2011. gada sākumā. Pēc tam viņam Kubā tika veiktas divas operācijas 2011. gada vasarā un vēl viena – 2012.gada pirmajā pusē, tāpat U. Čavess Kubā izgāja vairākus ķīmijterapijas kursus. Par spīti slimībai, U. Čavess 2012. gada oktobrī kārtējo reizi pārliecinoši uzvarēja valsts prezidenta vēlēšanās. 58 gadus vecais Ugo Čavess bija Venecuēlas prezidents kopš 1999. gada.

Jāpiebilst, ka N. Maduro arī paziņojis, ka „tautas aizsardzībai un miera garantēšanai” visā valsts teritorijā iesaistīta policija un armija, kas faktiski vērtējama kā karastāvokļa izsludināšana.

U. Čavess par savu pēcteci, ir nosaucis N. Maduro, taču ir skaidrs, ka opozīcija pieprasīs jaunas vēlēšanas, un valstī pieaug spriedze, valdībai izplatot paziņojumus par iekšējo un ārējo spēku sazvērestību nolūkā sagraut „Venecuēlas demokrātiju”.

Brīdi vēlāk ārlietu ministrs Eliass Hosē Haua Milano gan pavēstīja, ka N. Maduro prezidenta pienākumus pildīšot tikai pagaidām, kamēr 30 dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas. Viņš piebilda, ka N. Maduro vēlēšanās startēs kā valdošās Apvienotās sociālistu partijas (PSUV) kandidāts.

N. Haua arī paziņoja, ka valstī ir izsludinātas septiņas dienas ilgas sēras un ka U. Čavesa bēres paredzētas piektdien. Trešdien U. Čavesa mirstīgās atliekas tiks pārvestas uz Karakasas Kara akadēmiju, lai ļautu viņa atbalstītājiem atvadīties no sava vadoņa. E. Haua aicinājis U. Čavesa atbalstītājus, godinot mirušo prezidentu, tērpties Venecuēlas karoga krāsās. Pie armijas hospitāļa, kur Čavess atvadījās no dzīvības, jau pulcējušies simtiem viņa atbalstītāju, kas skandē: Mēs visi esam Čavess! un Čavess ir dzīvs!

Vēl pirms paziņojuma par Čavesa nāvi, Karakasa par persona non grata izsludināja divus ASV diplomātus, kam dots rīkojums 24 stundu laikā valsti pamest. Vašingtona pavēstījusi, ka abi izraidītie diplomāti jau atgriezušies ASV. Tikmēr Venecuēlas armija izplatījusi paziņojumu, ka tā aizsargāšot valsts suverenitāti, nedalāmību un drošību un palikšot lojāla viceprezidentam un parlamentam. Armija aicinājusi tautu saglabāt mieru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits