Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Orbāna pirmā sakāve

Papildvēlēšanās, kas notika vienā no Vesprēmas apgabala vēlēšanu rajoniem, vēlētāji izraudzījās Nacionālās asamblejas locekli, kurš ieņems deputāta krēslu, kas atbrīvojās pēc tam, kad par Eiropas Savienības (ES) izglītības komisāru kļuva Fidesz politiķis Lajošs Nēmedi. 
Pirmo sakāvi kopš nākšanas pie varas 2010. gadā piedzīvojis daudz kritizētais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Viņa vadītās labēji konservatīvās partijas Fidesz kandidāts zaudēja svētdien notikušajās parlamenta papildvēlēšanās, liedzot partijai un tās koalīcijas partneriem – kristīgajiem demokrātiem – saglabāt "supervairākumu" Ungārijas likumdevējā, kas pēdējos gados pieņēmis jaunu konstitūciju un pretrunīgus likumus.

Pirms balsojuma publicētās socioloģiskās aptaujas liecināja, ka uzvarēs Nēmedi, bet daudziem par pārsteigumu lielāko balsu skaitu savāca neatkarīgais kandidāts Zoltāns Kēss, kuru atbalstīja centriski kreisās opozīcijas partijas. "Mēs parādījām dzelteno kartīti valdībai," pēc uzvaras paziņoja Kēss, kurš sevi dēvē par "patiesu valdības kritiķi". 

Orbāns savā Facebook lapā pateicās Fidesz atbalstītājiem un paziņoja, ka papildvēlēšanu rezultāti ir brīdinājuma signāls, ka partija "nedrīkst gulēt uz lauriem". Kopš 2010. gada Fidesz bija uzvarējusi visās papildvēlēšanās. 

Ungārijas politikas vērotāji uzskata, ka balsojuma iznākums ir vērtējams kā Fidesz sakāve. "Tikai daži gaidīja, ka opozīcijas kandidāts varētu uzvarēt. Pirms gada notikušajās vēlēšanās šajā vēlēšanu rajonā valdošā partija uzvarēja ar 20% pārsvaru," stāsta Euronews korespondents Atilla Maģars. 

Līdz ar zaudējumu svētdienas papildvēlēšanās valdošā partija atvadījās no divu trešdaļu vairākuma parlamentā, kas pēdējos piecus gadus Orbāna valdībai deva iespēju veikt konstitucionālas un institucionālās izmaiņas, kuras par kaitnieciskām Ungārijas demokrātijai nodēvējuši ne tikai premjera kritiķi, bet arī ES un ASV.  

Konstitucionālo vairākumu Fidesz neatgūs arī tad, ja uzvarēs aprīlī paredzētajās papildvēlēšanās, kas notiks citā Vesprēmas vēlēšanu rajonā, jo nesen mūžībā aizgāja no tā ievēlēts parlamenta deputāts. Orbāns ir izteicies, ka Fidesz vairs par visām varītēm nevajagot saglabāt "supervairākumu", jo tuvākajos gados neesot plānots virzīt likumus, kuru pieņemšanai tas būtu nepieciešams.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Orbāna pirmā sakāve lasiet otrdienas, 24. februāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

vērotājs
v
kaunu par 1956.g. varoņu piemiņas apgānīšanu ungāri ilgi nespēs nomazgāt. ar valsts neatkarību vien nepietiek, ja sabiedrība nespēj mainīties.
ko jūs sakat
k
dzīvnieki nevadīs valstis
alberts
a
ātri jau aizmiristas vēsture - 1956.gads!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits