Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Palestīnieši aicina starptautiski izmeklēt Arafata nāves cēloni

Palestīnas Atbrīvošanas organizācija (PAO) ceturtdien mudināja izveidot starptautisku komiteju, lai izmeklētu palestīniešu līdera Jasira Arafata nāves cēloni.

Šveices zinātnieki secinājuši, ka Arafats, visticamāk, miris no saindēšanās ar poloniju.

"Pārbaudē pierādīts, ka Arafats saindēts ar poloniju, un šī viela ir pieejama valstīm, nevis cilvēkiem, un tas nozīmē, ka šo noziegumu pastrādāja kāda valsts," skaidroja PAO izpildkomitejas pārstāvis Vasels Abu Juzefs. "Tāpat kā tika izveidota komiteja [Libānas premjerministra] Rafika Hariri slepkavības izmeklēšanai, ir jābūt arī starptautiskai komitejai, lai izmeklētu prezidenta Afarata nogalināšanu."

Šveices zinātnieku ziņojumā norādīts, ka veiktas jaunas toksikoloģiskās pārbaudes un analizētajos paraugos konstatēts negaidīti augts polonija un svina līmenis.

Arafats mira 2004.gada 11.novembrī Parīzes slimnīcā, kurā bija ārstējies vairākas nedēļas. Tas, ka Arafata nāves cēlonis netiks izpausts, izraisīja dažādas baumas. Palestīniešu amatpersonas toreiz paziņoja, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Pērn jūlijā, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, "Al Jazeera" nāca klajā ar versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju.

Šveices laboratorijas sākotnējās analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā Arafats pavadīja savas pēdējās mūža dienas.

Pēc šiem atklājumiem Arafata atraitne sāka tiesvedību, piekrītot Rāmallas mauzolejā apglabātā nelaiķa vīra mirstīgo atlieku ekshumācijai izmeklēšanas ietvaros.

Pagājušajā novembrī no Arafata mirstīgajām atliekām tika noņemti 60 paraugi un sadalīti starp Šveices un Krievijas laboratorijām, lai noskaidrotu, vai viņš netika noindēts ar poloniju.

Radioaktīvais polonijs tika izmantots, lai noindētu arī kādreizējo Krievijas izlūkdienesta darbinieku un vēlāko Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kurš 2006.gadā mira Londonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits