Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Par stulbingu sauktais ledus spaiņa izaicinājums devis pozitīvu rezultātu

Par stulbingu sauktā akcija, kuras laikā sociālo tīklu lietotāji viens otru izaicināja apliet sevi ar ledus ūdeni un ziedot naudu amiotrofā laterālās sklerozes (ALS) pētniecībai un ārstēšanai, ir devis negaidīti pozitīvus rezultātus, un zinātnieki jau ir spēruši nozīmīgus soļus slimības ārstēšanā, ziņo portāls IFLSCIENCE.

Ledus spaiņa izaicinājums sākās 2014. gada vasarā, lai gan jau pirms tam sociālajos tīklos bija redzami dažādi "auksta ūdens izaicinājumi", no kuriem varēja "atpirkties", ziedojot labdarībai, tiek minēts, ka ar ALS saistītais izaicinājums aizsākās, kad kādā ASV golfam veltītā TV kanālā raidījuma vadītāji aplēja sevi ar ledainu ūdeni tiešajā ēterā. Pēc tam izaicinājums, izmantojot sociālos tīklus, izplatījās ASV TV personību un slavenību vidū, ko pēc tam pārņēma arī pārējā sabiedrība gan ASV, gan Lielbritānijā un arī citviet pasaulē.

Portāls ziņo, ka izaicinājuma video ierakstus kopā ar ziedojumu veica apmēram 17 miljoni cilvēku visā pasaulē, un tikai mēneša laikā tika savākti vairāk nekā 115 miljoni ASV dolāru ALS izpētei. Nesen publicētā zinātniskā žurnāla rakstā par ALS izpēti vēstīts, ka pētījums, kas spēris nozīmīgus soļus slimības izpētē, ir ticis pilnībā finansēts no šiem ziedojumiem. 

Vairāk nekā 80 pētnieki 11 pasaules valstīs veica pētījumus, lai atrastu ģimenēs, kurās novērota ALS saslimšana, gēnu, kas varētu būt slimības izraisītājs. Tagad, kad ir noskaidrots šis gēns, zinātnieki var sākt darbu pie ārstniecības metodes izstrādes. Tiesa gan - portāls norāda, ka iedzimtība ALS gadījumos parādās tikai 10% slimnieku un atklātais gēns konstatēts apmēram 3% slimnieku. 

ALS, ko sauc par Šarko slimību (franču ārsta Žana Martina Šarko vārdā) vai Lū Gēriga slimību (Ziemeļamerikā; beisbolista Lū Gēriga vārdā), ir strauji progresējoša, neiroloģiska slimība ar letālu iznākumu. ALS rezultātā nervu elektriskie impulsi vairs nenokļūst līdz muskuļiem un to kustība kļūst aizvien apgrūtānāka, līdz iestājas pilnīga ķermeņa, tai skaitā arī runas un elpošanas aparāta, paralīze. Cilvēka intelektuālās spējas slimības laikā saglabājas, tāpat kā uztveres, redzes, dzirdes, taustes, ožas orgānu darbība. 

Šobrīd slimība tiek uzskatīta par neārstējamu, taču pēdējie pētījumi ar laboratorijas pelēm liecina, ka tās izplatību ķermenī iespējams aizkavēt.  

Ledus spaiņa izaicinājuma pieņēmēji arī ziedoja citiem mērķiem - dzīvnieku patversmēm, vēža ārstēšanai un izpētei, palīdzībai konkrētiem slimiem cilvēkiem vai trūkumcietējiem.

Tāpat šis izaicinājums radīja daudz jautru mirkļu ar neveiksmīgiem mēģinājumiem, zemāk redzams video, kur apkopotas dažas izgāšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ECB samazina procentu likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits