Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Pēc Džeksona paliek mīts par zvaigzni un laba mūzika

Tūkstošiem Maikla Džeksona fanu Amerikā un visā pasaulē sēro par leģendārā mūziķa nāvi. Cilvēki Amerikā pulcējas gan pie slimnīcas, gan viņa bērnības mājas un bijušās dzīvesvietas, kā arī Zvaigžņu alejā Losandželosā. _Diena.lv _lūdza Latvijas mūzikas ekspertus novērtēt M.Džeksona karjeru.

Reinis Sējāns, mūziķis

Tas ir traģiskais un lielākais notikums pasaules popmūzikas vēsturē. Ir grūti vārdos izstāstīt Džeksona ietekmi uz  popmūziku. Aiz Džeksona, pirmkārt, paliek vesela rinda popmūzikas meistaru, kas pamatīgi no viņa ietekmējušies, kaut vai tādi superstāri, ģeniāli mūziķi kā Džastins Timberleiks, Ašers, arī Stīvijs Vonders, kas ir pat vecāks par pašu Džeksonu. Ir vesela plejāde mākslinieku, kuri nekad nebūtu tādi, ja nebūtu Džeksona  Tomēr vislielākais ieguldījums, protams, ir viņa satriecoši labās dziesmas. Tas, kas paliek, un kas būs visam pāri, ir viņa fenomenālais piegājiens popmūzikai un ārkārtīgi labā mūzika.

Man Džeksona mūzika jau no bērnu dienām ir ļoti patikusi. Astoņu gadu vecumā saņēmu pirmo viņa kaseti un sāku klausīties. Mūzika mani toreiz uzrunāja pilnīgi nesaistīti, jo nebija ne reklāmu ne kā cita, ar ko šodien pievērš uzmanību. Tā bija vienkārši laba mūzika. Grūti teikt, cik lielā mērā manu mūziku ietekmējis Džeksons  jo esmu ietekmējies no daudziem mūziķiem. Džeksona mūzika varbūt ietekmējusi vairāk, jo viņš bija pirmais mūziķis ko klausījos ilgstoši, daudz un apzināti. Nekad neesmu apzināti centies Džeksonu kopēt, iznemot gadījumus, kad uzvelku hūti un kurpītes un imitēju Maiklu Džeksonu visā viņa krāšņumā.

Esmu ārkārtīgi daudz klausījies un analizējis Džeksona mūziku, un esmu ņēmis no viņa to, kas man liekas ļoti labs. Tās ir viņa bungu partijas un bītboksa elementi. Džeksons vienmēr savā mūzikā izmantojis to, ka viņš no sākuma iedungojis melodijas un iedungojis ritmus un no tā visa izveidojis ritmu. Šāda veida muzicēšanu no viņa esmu pārņēmis. Studijā vienu virs otras liekam virsū balsis, un tādā veidā veidojam mūziku, līdz beigu beigās skan tā,kā mums pašiem patīk.

Linda Leen, dziedātāja

"Džeksons bija dzīva leģenda. Viņš bija ne tikai spilgts mūziķis, bet arī vizuāli spilgta un harizmātiska personība. Viņa cilvēciskā puse mums bija maz zināma, jo priekšplānā vairāk bija viņa spilgtā skatuves plejāde. Džeksons ir labs piemērs tam, ko var panākt ar mērķtiecību un talantu, bet tajā pašā laikā bēdīgs piemērs, kas notiek ar cilvēku, kas tiecas uz nereāliem sapņiem un kļūst par vergu iedomātiem mūsdienu standartiem. Es domāju, ka viņa mūžs ir bijis tik krāsains, tik ļoti daudzveidīgs, ka viņu vienā teikumā vērtēt ir grūti. Ir skaidrs, ka viņš blakus Madonnai un Elvisam Prestlijam, ir pagājušā gadsimta viens no spilgtākajiem muzikālajiem notikumiem un viņa tēls vēl ilgi paliks cilvēku atmiņā popmūzikas ikonas statusā.

Maikla Džeksona dzīve ir piemērs tam, kā vienas dzīves laikā izdzīvot vairākas, bet tajā pašā laikā - kā nepiedzīvot laimes brīžus tikai tādēļ, ka profesionālā dzīve aizņem tik lielu dzīves daļu. Viņa trumpis bija kopums – kustības, tērpi, harizma un mūzika. Džeksona mūzikas klipi viņa ziedu laikā bija īpaši, aiz viņa paliks daudzi hītu un nav šaubu, ka Džeksons devis lielu ieguldījumu popmūzikas attīstībā. Pati neesmu iedvesmojusies no viņa mūzikas, tomēr es cienu viņa profesionālo darbību un varu iedvesmoties no viņa neizsīkstošās enerģijas, neizsmeļamās atdeves, ar kādu viņš strādāja."

Uldis Rudaks, mūzikas žurnālists

"Pirmkārt, Maiklam Džeksonam ir visu laiku pārdotākais albums – 1983.gada ierakstītā plate "Thriller", kas, manuprāt, šodien nav pārspēta. Šīs dziesmas ir ļoti spēlētas, tās ir tipiskā Džeksona garā. Plate tika ražota arī Rīgā, taču veikalos tās nekad nebija, uzreiz tika izpirkta. Džeksona mūzika bija izcili ierakstīta. Tajā bija kaut kas novatorisks, līdz šim tā nekas nebija skanējis. Tas bija mūzikas apvienojums - ne tipiska balto mūzika, ne tipiska melno mūzika, tāpēc tā patika gan vieniem, gan otriem. Līdz tam tas tomēr bija sadalīts. Džeksons bija arī pirmais, kura klipos parādījās šova elementi. Biju viņa koncertā Tallinā '90.gados, tas bija teatrāls šovs ar dekorācijām un milzīgi daudz cilvēkiem un skatuves, tur bija arī tanks un tad Džeksons parādījās kā miera vēstnesis, un ar dziesmu apturēja šāvējus.

Par viņa aktualitāti šodien liecina fakts, ka Londonā paredzētie koncerti tika izpārdoti vienā mirklī. Tas tāpēc, ka viņš ilgus gadus nebija koncertējis. Cilvēki bija izslāpuši viņu redzēt, iespējams, zināja, ka tā būs pēdējā reize, kad viņš uzstāsies."

Jegors Jerohomovičs, mūzikas žurnālists

"Maikls Džeksons ir viena no lielākajām popzvaigznēm, kādas jebkad ir bijušas, iespējams pat lielākā popzvaigzne, kuru ierindo blakus Elvisam Preslijam, Frenkam Sinatram un grupai The Beatles. Viņš tiešām bija augstākā līmeņa mākslinieks, un tagad tādi mākslinieki vairs nedzimst. Varu diezgan droši teikt, ka viņš bija un vienmēr paliks mūzikas vēsturē kā spožākā zvaigzne ar visām tām problēmām, pārmērībām un, protams, arī ar milzīgām veiksmēm, kas viņa karjeras laikā ir bijušas. Šīs veiksmes, skandāli - tas viss arī veicināja mītu par Maiklu Džeksonu, un tāpēc viņš arī ir tik milzīgs stārs.

Bet arī tīri muzikāli viņa nopelni ir milzīgi, īpaši saistībā ar R&B mūziku, kas daļēji ir Maikla Džeksona mūzikas atvasinājums, tas ir kā atskaites punkts visam tam, ko mēs tagad varam dzirdēt. Džeksona dziesmas, kas tika ierakstītas 80.gadu sākumā, joprojām ir "dzīvas", un to skanējums nav novecojis, klipi, milzīgie koncertšovi - tas arī būs viņa mantojums. Un protams arī mīts par trako zvaigzni būs tas, ko cilvēki atcerēsies, domājot par Maiklu Džeksonu."

(papildināta ar Reiņa Sējāna teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Madonnas, Šēras, Arnolda Švarcenegera, Britnijas Spīrsas un citu pasaulē pazīstamu cilvēku reakcija pēc Maikla Džeksona nāves. BBC mājas lapa

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits