Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

Pēc uzvaras Ilinoisā pieaug Romnija atbalstītāju skaits republikāņu līderu vidū

Pēc pārliecinošās uzvaras Ilinoisas pavalsts priekšvēlēšanās Mitam Romnijam trešdien atbalstu izteikusi virkne ietekmīgāko Republikāņu partijas pārstāvju. Romnija nometnē, piemēram, pārgājis bijušais Floridas gubernators Džebs Bušs, kura tēvs un brālis ir kādreizējie ASV prezidenti.

"Tagad ir laiks republikāņiem apvienoties aiz [bijušā Masačūsetsas] gubernatora Romnija un novadīt šoruden mūsu vēsti par fiskālo konservatīvismu un darbavietu radīšanu līdz visiem vēlētājiem," teikts Buša izplatītajā paziņojumā. "Mūs gaida milzīgi izaicinājumi, un mums nepieciešams līderis, kurš izprot ekonomiku [un] atzīst, ka vairāk valdības regulējumu nesniedz atbildi," piebildis bijušais Floridas gubernators.

Taču viens no Romnija padomniekiem ar saviem izteikumiem atkal rosinājis republikāņu konservatīvā spārna aizdomas, ka viņš ir pārāk liberāls.

Atbildot uz televīzijas kanāla CNN jautājumu, vai priekšvēlēšanu cīņā Romnijs nav novirzījies pārlieku pa labi, lai spētu gūt plašāka vēlētāju loka atbalstu, Ēriks Fērnstrēms izteicies, ka rudenī, sākoties kampaņai pirms novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām, Romnijs varēs koriģēt savu nostāju un pavērst visu atkal citā gaismā. "Viss mainās," sacīja Fērnstrēms. "Tas ir gandrīz kā ar burvju ekrānu. Tu vari to sakratīt un visu sākt no jauna."

Romnija konkurenti nav kavējušies izmantot šos neveiklos izteikumus, lai apsūdzētu viņu melos un gatavībā apsolīt jebko, lai tikai vēlēšanās uzvarētu.

Tomēr ietekmīgais republikāņu senators Džons Makeins atzinis, ka Romnijs varētu kļūt par partijas "de facto" kandidātu vēl ilgi pirms tam, kad viņš būs nodrošinājis nepieciešamās 1144 nacionālā konventa delegātu balsis. "Es nezinu, vai viņi izstāsies, vai nē," par pārējiem trīs republikāņu pretendentiem aģentūru AFP sacīja Makeins. "Taču kādā punktā, un manuprāt šo punktu mēs sasniedzām Ilinoisā, sāks darboties nenovēršamības faktors, un neatkarīgi no tā, vai viņi vēl teorētiski piedalīsies, vai nē, pārējie vairs nebūs sīvi izcīnāmi štati."

Tomēr konservatīvo kristiešu kandidāts Riks Santorums, neskatoties uz smago sakāvi Ilinoisā, negatavojas piekāpties un paudis gatavību turpināt cīņu līdz beidzamajam, līdz pat augustā paredzētajam republikāņu nacionālajam konventam.

Ņemot vērā to, ka daudzi štati delegātu balsis sadala proporcionāli priekšvēlēšanu rezultātiem, analītiķi norāda, ka Romnijs nepieciešamo balsu skaitu varētu savākt tikai jūnijā. No notikušajām 33 priekšvēlēšanām viņš uzvarējis 21, kamēr Santorums, pamatā paļaujoties uz kristiešu fundamentālistu balsīm, izcīnījis uzvaras 10 štatos.

Viņš varētu nedaudz nostiprināt savas pozīcijas, uzvarot Luizinā, kur priekšvēlēšanas notiks sestdien. Aptaujas liecina, ka šobrīd Santorumam šajā dienvidu štatā ir 13 procentpunktu pārsvars. Saskaņā ar britu raidorganizācijas BBC aplēsēm Romnijam šobrīd ir garantētas 563 delegātu balsis, Santorumam - 263, bijušajam Pārstāvju palātas spīkeram Ņūtam Gingričam, kurš arī apelē pie konservatīvi noskaņotajiem republikāņiem, - 135, bet Ronam Polam, kurš pārstāv partijas libertāriešu spārnu, - 50.

Romnijs savu kampaņu jau pieskaņojis faktiskā uzvarētāja statusam, un mītiņā Merilendā, kur priekšvēlēšanas notiks 3.aprīlī, viņš savus sāncenšu paša partijas rindās nemaz nepieminēja, visu enerģiju vēršot pret pašreizējo prezidentu Baraku Obamu, kurš novembrī atkārtoti startēs kā demokrātu kandidāts. "Es redzu, ka mūsu prezidents uzbrūk ekonomiskajai brīvībai un ka viņš nezina, ko dara," uzrunājot savus atbalstītājus Amerikāņu leģiona zālē norādīja Romnijs. "Kad prezidents iejaucas brīvajā tirgū, viņš neredzamo tirgus roku aizstāj ar valdības smago roku, kas nāk par ļaunu ekonomiskajai brīvībai. Tam jādara gals."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits