Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čen Uns tālskatī noraugās otrdien veiktajā sekmīgajā ballistiskās raķetes izmēģinājumā. Phenjana apgalvo, ka tā pirmo reizi izmēģinājusi starpkontinentālo ballistisko raķeti

Phenjana dižojas ar raķetes izmēģinājumu

Korejas pussalā pastiprinājusies spriedze pēc komunistiskās Ziemeļkorejas otrdien sarīkotā kārtējā ballistiskās raķetes izmēģinājuma. Phenjana apgalvo, ka tā pirmo reizi ir izmēģinājusi starpkontinentālo ballistisko raķeti, kas varot sasniegt mērķi jebkurā vietā pasaulē. Tomēr starptautiskā sabiedrība nopietni apšauba ziemeļkorejiešu paziņojumus. Izmēģinājums notika dažas dienas pirms G20 valstu vadītāju sanāksmes Hamburgā, kur paredzēts apspriest, kā piebremzēt Phenjanas ieroču programmu.

Ziemeļkorejas mediji vakar informēja, ka ballistiskā raķete Hwasong-14 pēc palaišanas sasniegusi 2802 kilometru augstumu un nolidojusi 933 kilometrus. Raķetes izmēģinājumu klātienē esot vērojis valsts līderis Kims Čen Uns. "Ziemeļkoreja ir kļuvusi par pilntiesīgu kodollielvaru, kuras rīcībā ir visspēcīgākā starpkontinentālā ballistiskā raķete, kas ir spējīga dot triecienu jebkurā vietā pasaulē," teikts Phenjanas paziņojumā. "Tas ļaus mums pielikt punktu ASV kodolkara draudiem un šantāžai."

ASV, Dienvidkorejas un Japānas amatpersonas paziņojušas, ka raķete palaista no lidlauka netālu no Phenjanas, bet pēc 39 minūšu ilga lidojuma iekritusi Japāņu jūrā Japānas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Krievija apgalvo, ka raķete sasniegusi tikai 535 kilometru augstumu un nolidojusi aptuveni 510 kilometru, vēsta BBC. 

Starpkontinentālo ballistisko raķešu minimālais darbības rādiuss ir 5500 kilometru, bet vairums ir spējīgas nolidot 10 tūkstošus kilometru un vairāk. Eksperti izsaka dažādus minējumus, cik tālu spēj aizlidot Hwasong-14

ASV bezpeļņas organizācijas Union of Concerned Scientists līdzstrādnieks fiziķis Deivids Raits aprēķinājis, ka ziemeļkorejiešu izmēģinātās raķetes maksimālais darbības rādiuss varētu būt 6700 kilometru, ar ko pietiktu, lai sasniegtu Aļasku. Savukārt dienvidkorejiešu militārais eksperts Kims Don Jubs izteicis minējumu, ka raķete var nolidot pat vairāk nekā 8000 kilometru.

Ar to gan nepietiek, lai komunistiskā valsts varētu īstenot kodoluzbrukumu. Phenjanai ir nepieciešams radīt arī pietiekami mazu kodolgalviņu, ko varētu novietot uz ballistiskās raķetes, un izstrādāt tehnoloģiju, kas nodrošinātu kodolgalviņas stabilu atgriešanos atmosfērā. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 5.jūlija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits