Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pirmais mākslīgās gaļas burgers pievīlis ekspertu - degustaroru cerības

Nīderlandē debitējis neparasts ēdiens – zinātnieki piedāvāja piedāvāja vairākiem ekspertiem nogaršot pasaulē pirmo burgeri, kura kotlete izgatavota no laboratorijā izaudzētas gaļas. Diemžēl kotletes garša izrādījās tāla no īstas liellopu gaļas garšas, bet cena – neticami augsta. Viens šāds burgers izmaksāja 250 tūkstošus eiro, vēsta BBC News.

Nīderlandes zinātniekam Markam Postam un viņa vadītajai pētnieku grupai bija nepieciešami trīs mēnešus, lai no govs cilmes šūnām izaudzētu aptuveni 20 tūkstošus atsevišķu muskuļu šķiedru, kas bioloģiski ir identiskas liellopu gaļai, bet pēc tam izgatavoja no tām burgera kotleti.

Divi eksperti nomēģināja unikālo produktu, taču tas izrādījās nepavisam tāds, kāds tika gaidīts. „Man šķita, ka gaļas tekstūra būs mīkstāka. Kopumā tā ir līdzīga īstai gaļai, bet ne tik sulīga. Konsistence ir ideāla, bet man nepietika sāls un pipari,” paziņoja viens no ekspertiem. Tāpat degustatori vairākas reizes lūdza ketčupu.

Sākotnēji bija paredzēts, ka prezentācija notiks Londonā, tomēr beigas tā tika pārcelta uz Nīderlandi.

Zinātnieki cer, ka viņu atklājums palīdzēs apmierināt visā pasaulē augošo pieprasījumu pēc liellopu gaļas, kā arī aitas gaļas, cūkgaļas un vistas gaļas. Kā žurnālistiem paziņoja M. Posts, mākslīgās gaļas ražošanai būs nepieciešams par 99% mazāk zemes platību, nekā vajadzīgs mājlopu audzēšanai, kā arī par 82% līdz 96% mazāk ūdens. Bez tam par 78-95%, samazināsies siltumnīcas efektu radošo gāzu daudzums. Šādas gaļas ražošanas pašizmaksa arī būs nesalīdzināmi zemāka, nekā gigantiskās izmaksas par pirmā mākslīga hamburgera radīšanu. Jāpiebilst, ka šī projekta sponsors bija korporācijas Google līdzīpašnieks Sergejs Brins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits