Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Pirms Ukrainas parlamenta vēlēšanām aizvien skaļāk izskan neapmierinātība ar korupciju

Pirms Ukrainā svētdien gaidāmajām parlamenta vēlēšanām aizvien skaļāk izskan neapmierinātība ar plašo korupcijas sērgu valstī, Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča kritiķiem norādot, ka valsts vadītāja radinieki un sabiedrotie kļūst arvien turīgāki un ietekmīgāki.

Korupcija ir viens no svarīgākajiem priekšvēlēšanu kampaņas jautājumiem pirms svētdien paredzētajām vēlēšanām, un sagaidāms, ka pie varas esošajai Reģionu partijai vēlēšanās nāksies izjust vēlētāju neapmierinātību ar valdošo politiķu nespēju izskaust korupciju. Lai gan Reģionu partijai tiek solīta uzvara vēlēšanās, tā, visticamāk, neiegūs vairāk par 25% balsu.

Janukoviča sabiedrotie noliedz izskanējušos pārmetumus, taču pašreizējā valdība jau ilgstoši tiek kritizēta par izšķērdīgu un greznu dzīvesveidu.

Pēdējos mēnešos aizvien lielāka uzmanība tiek pievērsta tā dēvētajai "ģimenei" un jo īpaši Janukoviča vecākajam dēlam Oleksandram. Novērotāji skaidro, ka jaunā varas elite Ukrainā aizstājusi lojālos oligarhus, kuri atbalstīja Janukoviču 2010.gada prezidenta vēlēšanās. "Tā ir kļuvusi par visietekmīgāko grupu," spriež Ukrainas Heinriha Bella fonda direktors Kirils Savins. "Tā savās rokās koncentrē lielu ekonomisko un politisko varu."

39 gadus vecais Oleksandrs Janukovičs tiek uzskatīts par galveno personu šajā varas elitē. Prezidenta vecākais dēls ieguvis zobārsta izglītību, taču viņa intereses saistās ar būvniecību un finansēm. 2011.gadā izdevums "Korrespondent" viņu iekļāva Ukrainas simts bagātāko cilvēku sarakstā, Oleksandra Janukoviča turību lēšot uz aptuveni 130 miljoniem dolāru. Turklāt sava tēva valdīšanas laikā Oleksandra Janukoviča bagātības apmērs tikai pieaudzis. Peļņa no viņam piederošā būvniecības firmas MACO 2011.gadā pieauga par 50%, bet Oleksandram Janukovičam piederošo Ukrainas attīstības bankas (VBR) aktīvu vērtība laika posmā no 2010.gada marta līdz 2012.gada jūlijam desmitkāršojās.

Aizvien ietekmīgāki kļūst arī prezidenta vecākā dēla sabiedrotie, sākot jau ar tolaik nezināmā Sergija Arbuzova iecelšanu Centrālās bankas vadītāja amatā 2010.gadā. Arī Ukrainas nodokļu pārvaldes vadītājs Oleksandrs Kļimenko, iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko un finanšu ministrs Jurijs Kolobovs tiek uzskatīti par Oleksandra Janukoviča draugiem un "ģimenes" locekļiem.

Jūlijā publiskotajā ziņojumā ASV organizācija "Freedom House" brīdina, ka Ukrainā notikusi varas un korupcijas "ģimeniskošana". "Šis apzīmējums apliecina to pakāpi, kādā pie varas esošie, jo īpaši prezidents Janukovičs un viņa tuvākie līdzgaitnieki, ne tikai kļuvuši bagāti, bet arī šo cilvēku ģimenes locekļi neticami īsā laikā kļuvuši bagāti un ietekmīgi," teikts ziņojumā.

Pats Oleksandrs Janukovičs nekad nav sniedzis intervijas vai runājis ar žurnālistiem. Taču maijā, reaģējot uz pastiprināto sabiedrības interesi, izplatītajā rakstiskajā paziņojumā Oleksandrs Janukovičs atklāja, ka viņa panākumu pamatā ir "smags darbs", vienlaikus gan apgalvojot, ka no tēva nekādu palīdzību nav saņēmis.

Taču Ukrainas Henriha Bella fonda vadītāju Oleksandra Janukoviča skaidrojumi nav pārliecinājuši. "Tādi lēcieni uz priekšu nav iespējami bez administratīvas iejaukšanās, bez korupcijas," pārliecināts Savins.

Eiropas Ārlietu padomes eksperts Endrū Vilsons Ukrainā izveidoto sistēmu raksturo kā "kanibālisku", un Janukoviču izveidotā "ģimene", viņaprāt, pārliecinoši ir iekārtojusies tajās nozarēs, pār kurām savulaik valdīja citi ietekmīgi oligarhi. ""Ģimene" šobrīd lauž šķēpus ar iepriekš neaizskaramajiem oligarhiem, ieņemot akmeņogļu nozari un paplašinoties telekomunikācijās un lauksaimniecībā," spriež Vilsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits