Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Poļitkovskas slepkavības lietu izskatīs slēgtā tiesas procesā

Tiesas prāva, kurā par līdzdalību krievu žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavībā apsūdzēti trīs cilvēki, notiks aiz slēgtām durvīm, trešdien nolēma lietas izskatītājs tiesnesis Jevgēņijs Zubovs. Savu lēmumu tiesnesis pamatoja ar zvērināto kolēģijas atteikšanos ierasties tiesas zālē, kamēr tajā atrodas preses pārstāvji.

Pirmdien, kad tika sākta lietas izskatīšana, J.Zubovs paziņoja, ka process būs atklāts, piebilstot, ka patur tiesības lēmumu mainīt, ja kāds no zvērinātajiem iesniegs sūdzību, ka uz viņu izdarīts spiediens. 

Neapmierinātību ar tiesnešu lēmumu paudusi A.Poļitkovskas ģimenes locekļi un viņu advokāts, kuri iepriekš vēlējušies, lai slepkavības izskatīšana notiktu atklātā procesā, kas nodrošinātu taisnīga tiesas lēmuma pieņemšanu.

"Protams, ka mūs neapmierina slēgta tiesa. Nav nekas nepareizs, ja šeit ir žurnālisti," A.Poļitkovskas dēla Iļjas sacīto citē BBC. " Viņam piekrita arī Poļitkovsku ģimenes advokāte Karina Moskaļenko:"Es esmu ļoti vīlusies. Es uzskatu, ka šai tiesai vajadzēja būt atklātai, ne tikai tādēļ, ka tādām vajadzētu būt visām prāvām, bet tādēļ, ka viņa [A.Poļitkovska] bija publiska figūra un sabiedrībai ir jāzina viņas slepkavības apstākļi."

Arī apsūdzēto advokāti uzskata, ka procesam ir jābūt publiskam.

Bijušais Maskavas milicijas organizētās noziedzības nodaļas darbinieks Sergejs Hadžikurbanovs un brāļi Džabrails un Ibragims Mahmudovi apsūdzēti par palīdzības sniegšanu slepkavam, kurš joprojām atrodas brīvībā. Tiek uzskatīts, ka žurnālistei nāvīgo šāvienu izdarījis trešais no brāļiem Mahmudoviem - Rustams. Joprojām nav zināms arī slepkavības pasūtītājs.

Tiesas pārstāvji ir atteikušies izpaust, kādas apsūdzības izvirzītas pret katru no vīriešiem, piebilstot, ka neviens no viņiem netiek turēts žurnālistes nogalināšanā vai nozieguma pasūtīšanā.

Ceturtais tiesājamais - bijušais Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieks Pāvels Rjaguzovs - sākotnēji tika nosaukts par aizdomās turēto slepkavu, taču prokurori viņu vēlāk apsūdzēja par dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un izspiešanu. Viņš par samaksu slepkavības pasūtītājiem esot nodevis A.Poļitkovskas adresi.

Daudzi A.Poļitkovskas kolēģi tiesas procesu nodēvējuši par farsu. "Kā var apgalvot, ka izmeklēšana ir pabeigta, ja uzapsūdzēto sola nesēž ne slepkavā, ne slepkavības pasūtītājs," jautā krievu žurnālists Grigorijs Pasko.

Laikraksta Novaja Gazeta žurnāliste, kas publikācijās kritizēja Kremli par Čečenijā un Ziemeļkaukāzā pastrādātajām zvērībām, tika nošauta Maskavā savas mājas kāpņu telpā 2006.gada 7.oktobrī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits