Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Prese: atrasts kompromiss jautājumā par Palestīnas neatkarības atzīšanu

Palestīnas līderis Mahmuds Abass ir gatavs kompromisam jautājumā par Palestīnas valsts neatkarības atzīšanu un tās iestāšanos ANO, kuru plānots apspriest 23. septembrī ANO Ģenerālajā Asamblejā, vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi.

M. Abass piekāpsies tādējādi, ka pieteikuma iesniegšanas brīdī viņš nesāks prasīt tā tūlītēju izskatīšanu. Šāds solis ļaus uz gadu atlikt jautājuma atrisināšanu, un starptautiskie vidutāji cer šajā laikā noorganizēt jaunas miera sarunas starp Palestīnas autonomiju (PA) un Izraēlu.

Pēc televīzijas kanāla Al Arabiya rīcībā esošās informācijas, atbilstošā vienošanās nostiprināta Palestīnas autonomijas vadītāja M. Abasa tikšanās ar ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu laikā. Pēdējais ieteicis palestīniešiem "izpildīt savus pienākumus saskaņā ar ANO Hartu", tas ir – sargāt mieru, kā arī aicinājis PA un Izraēlu atjaunot tiešās sarunas. Par to, ka izeja no strupceļa kļuvusi iespējama, raksta arī Izraēlas izdevums Haaretz, atzīmējot, ka rietumvalstis jau ir panākušas "klusu vienošanos" ar M. Abasu.

Vienlaikus oficiālajā līmenī Palestīnas delegācija no saviem mērķiem nav atteikusies. Tā M. Abasa padomnieks Nabils Abu Rudeina otrdien paziņoja, ka Palestīna panāks savas neatkarības atzīšanu, par spīti draudiem no Savienoto Valstu puses, kuras solījušas izmantot savas veto tiesības palestīniešu pieteikuma bloķēšanai.

Jāatgādina, ka ASV un Izraēla, kā arī virkne to sabiedroto asi reaģēja uz PA vadības plāniem vērsties ANO, nodēvējot šo lēmumu par vienpusīgu un uzskatot, ka nepieciešams atjaunot aptuveni gadu atpakaļ pārtrauktās miera sarunas ar Izraēlu. Sarunas ar Izraēlu tika pārtrauktas pēc tam, kad Telaviva atteicās apturēt ieceļotāju darbību 1967. gadā okupētajā Jordānas ipes Rietumkrastā un Austrumjeruzālemē. Abās šajās teritorijās, kā arī Gazas joslā palestīnieši vēlas veidot savu neatkarīgu valsti.

Amerikāņi un izraēlieši, kā arī to sabiedrotie nepārprotami lika saprast oficiālajai Ramalai, ka neatkarības atzīšanas gadījumā tā var zaudēt starptautiskās sabiedrības finanšu atbalstu. Piemēram, ASV Kongresā jau izskanējušas prasības samazināt ASV palīdzības palestīniešiem summu, kura sasniedz 500 miljonus dolāru gadā.

Šodien vēl gaidāma M. Abasa tikšanās ar ASV prezidentu ar Baraku Obamu, savukārt vakar ar Palestīnas līderi tikās Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kuri centās viņu pierunāt atjaunot sarunas ar Izraēlu. Arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, kas ierodas Ņujorkā šodien, ir aicinājis M. Abasu nekavējoties atsākt sarunas bez jebkādiem iepriekšējiem nosacījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits