Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Putina un Medvedeva duetā šķietamas plaisas

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pēdējā laikā uzdrošinājies spert dažus soļus, kas ir pretrunā viņa priekšteča Vladimira Putina politikai, tomēr valdošā tandēma izjukšanu eksperti neparedz. Pēc analītiķu domām, D.Medvedevs mēģina izkļūt no tagadējā Krievijas premjera V.Putina ēnas, lai nostiprinātu savu varu un neatkarību. Taču ekonomikas krīzes laikā D.Medvedevs un V.Putins nevar atļauties atklātus strīdus, kas varētu radīt priekšstatu par Kremļa varas vājumu.


Atkusnis nav sācies

Daudziem par izbrīnu D.Medvedevs nesen par Kirovas apgabala gubernatoru iecēla Ņikitu Belihu, kurš savulaik vadīja liberālo opozīcijas partiju Labējo spēku savienība. Vienlaikus savus krēslus zaudēja vairāki reģionālie līderi, ko savulaik bija iecēlis V.Putins. Prezidents arī piekrita tikties ar laikraksta Novaja gazeta žurnālistiem. Šis laikraksts ir pazīstams ar kritisko attieksmi pret V.Putinu un Kremļa politiku, pēdējos gados nogalināti vairāki Novaja gazeta žurnālisti, piemēram, Anna Poļitkovska. Pēc prezidenta iniciatīvas atjaunota Cilvēktiesību padome, tajā iekļauti vairāki ievērojami cilvēktiesību aizstāvji, kurus agrāk varēja satikt tikai opozīcijas demonstrācijās.

Taču vienlaikus D.Medvedevs turpina arī V.Putina iesākto "stingro kursu", piemēram, intervijā Spānijas žurnālistiem viņš paziņoja, ka opozīcijai nav vietas Sarkanajā laukumā. Prezidents ierosinājis likumprojektu, kas paplašina jēdzienu "dzimtenes nodevība". Pēc novērotāju domām, tas varētu palielināt Krievijas specdienestu patvaļu.

Krievijas liberāļu cerības par "atkusni", kas varētu nākt pēc bargās V.Putina valdīšanas, sadragāja Krievijas tanku iebrukums Gruzijā. Cerības, ka ekonomikas krīze atsvešinās D.Medvedevu un V.Putinu, tagad kūst kā pavasara sniegs marta saulītē.

Kopīgas intereses

"Nekāds naids starp viņiem nav iespējams," uzskata socioloģe Olga Krištanovska. "Daži viņu lēmumi, kas izskatās kā novirzīšanās no kopīgā politiskā kursa, patiesībā skaidrojami ar populismu." Piemēram, gubernatoru atlaišana vērtējama kā mēģinājums krīzes apstākļos nolaist tvaiku. Bargāku likumu pieņemšana pilnībā atbilst V.Putina "aplenktā cietokšņa" domāšanai.

Pēc politologa Leonīda Radzihovska domām, ekonomikas krīze iedragāja V.Putina plānu par atgriešanos Kremlī. Pagājušā gada beigās tika grozīta Krievijas konstitūcija, pagarinot prezidenta pilnvaru termiņu līdz sešiem gadiem. Šis solis tika vērtēts kā daļa no V.Putina plāna par D.Medvedeva nostumšanu malā un prezidenta amata atgūšanu. Taču tagad plāna īstenošana ir atlikta un abi līderi spiesti strādāt kopā. "Nekādu konfliktu starp Putinu un Medvedevu es gada laikā neesmu novērojis, un drīzumā tāds nav gaidāms," uzskata L.Radzihovskis. Pēc viņa domām, "Medvedeva frakcijas" veidošana Kremlī un iespējamais konflikts ar "Putina frakciju" apdraudētu abu grupu intereses, jo līdzinātos "kautiņam uz Titānika par to, kuram tiks sudraba karotītes".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits