Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO rekomendē sākt pirmās vakcīnas pret malāriju izmantošanu

Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi vēsturē pirmās vakcīnas pret malāriju izmantošanu bērnu masveida potēšanai Āfrikā, kas rada cerības, ka katru gadu kontinentā varēs izglābt desmitiem tūkstošu bērnu dzīvību.

Lai gan vakcīnas efektivitāte sasniedz vien ap 30–40% un katrs bērns jāvakcinē ar četrām tās dozām, "iespēja sākt to izmantot papildus citiem aizsardzības līdzekļiem pret malāriju pārnēsājošiem odiem ir vēsturisks brīdis", paziņoja PVO ģenerāldirektors Tedross Adhamons Gebrejesus.

BBC vēsta, ka saslimšanu ar malāriju izraisa parazīts, kas iekļūst cilvēka ķermenī un reprodukcijas procesā iznīcina asins šūnas. Tos koduma brīdī izplata cilvēka asinis sūcošie odi. Līdz šim pret malāriju varēja cīnīties vien ar zālēm, kas iznīcina šo parazītu, tīkliem pret kukaiņiem un insekticīdu izmantošanu pret tiem.

Pasaulē ik gadu ar malāriju saslimst ap 229 miljoniem cilvēku, 94% no viņiem – Āfrikā. No saslimušajiem pasaulē katru gadu nomirst ap 409 tūkstošiem cilvēku. 2019. gadā Āfrikā malārija paņēma vairāk nekā 260 tūkstošu bērnu dzīvību.

Pastāv vairāk nekā 100 malārijas parazīta tipu. RTS,S (Mosquirix) vakcīna, ko tagad sāks izmantot, ir mērķēta uz vienu no tiem, kas ir visnāvējošākais un visvairāk sastopamais Āfrikā – Plasmodium falciparum.

AFP vēsta, ka 2,3 miljoni dozu Mosquirix vakcīnas, ko radīja britu farmācijas firma GlaxoSmithKline, kopš 2019. gada tika pilotprogrammas ietvaros injicētas zīdaiņiem Ganā, Kenijā un Malāvijā. Pirms tam desmitgades ilgumā bija notikuši vakcīnas klīniskie pārbaudījumi septiņās Āfrikas valstīs.

BBC raksta, ka izmēģinājumi, kuru rezultāti tika publiskoti 2015. gadā, liecināja, ka vakcīna novērš aptuveni četrus no 10 inficēšanās ar malāriju gadījumiem, trīs no 10 smagas saslimšanas gadījumiem, par trešdaļu samazina to bērnu skaitu, kuriem pēc inficēšanās nepieciešama asins pārliešana. Joprojām pastāv bažas par vakcinācijas procesa īstenošanu reālajā pasaulē, jo efektivitātes sasniegšanai nepieciešamas četras dozas. Pirmās trīs – piecu, sešu un septiņu mēnešu vecumā un balstdoza 18 mēnešu vecumā. Tomēr eksperti pauž pārliecību, ka tās izmantošana radīs pozitīvu efektu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits