Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Raķetes trāpījums Gazas slimnīcai izpelnās sašutumu un nosodījumu pasaulē

Raķetes trāpījums slimnīcai Gazas pilsētā, kurā otrdien gājuši bojā vismaz 200 cilvēku, ir izpelnījies sašutumu un nosodījumu visā pasaulē.

Lai gan Gazas joslā valdošais kaujinieku grupējums "Hamas" apgalvoja, ka sprādzienu Al-Ahli slimnīcā izraisījis Izraēlas gaisa trieciens, Izraēla paziņoja, ka slimnīcai trāpījusi palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete.

"Islāma džihāds" vēlāk noliedza savu vainu un apsūdzēja Izraēlu melos. 

Daudzas musulmaņu valstis un organizācijas vainoja šajā traģēdijā Izraēlu.

Āfrikas Savienības vadītājs Musa Faki Mahamats apsūdzēja Izraēlu "kara noziegumā". "Trūkst vārdu, lai pilnīgi paustu mūsu nosodījumu Izraēlas veiktajai Gazas slimnīcas bombardēšanai šodien, nogalinot simtiem cilvēku," viņš paziņoja sociālajā tīklā "X", aicinot starptautisko sabiedrību rīkoties.

Eiropas Savienības (ES) Padomes priekšsēdētājs Šarls Mišels pēc ES līderu videokonferences paziņoja, ka "uzbrukums civilai infrastruktūrai neatbilst starptautiskajām tiesībām".

ES augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels ierakstīja sociālajos medijos, ka "ziņas no Al-Ahli slimnīcas Gazā papildina šausmas traģēdijā, kas vairākas dienas notiek mūsu acu priekšā".

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka "nekas nevar attaisnot triecienu slimnīcai" un "uzbrukšanu civiliedzīvotājiem", un aicināja "bez kavēšanās" nodrošināt humānās palīdzības piekļuvi Gazas joslai. 

"Francija nosoda uzbrukumu Al-Ahli slimnīcai Gazā, kas prasījis tik daudz palestīniešu upuru. Mēs domājam par viņiem," Makrons rakstīja sociālajā tīklā "X".

Irānas atbalstītais Libānas šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah" aicināja uz "niknuma dienu", lai nosodītu triecienu Gazas slimnīcai, un vainoja tajā Izraēlu.

"Lai rītdiena - trešdiena - ir niknuma diena pret ienaidnieku," paziņoja "Hizbollah", savā paziņojumā nosaucot triecienu slimnīcai par "slaktiņu" un "brutālu noziegumu".

Jordānijas Ārlietu ministrija "stingri nosodīja" "šo smago incidentu" un paziņoja, ka "atbildība" par to gulstas uz Izraēlu. Jordānija arī atcēla trešdien plānotu samitu ar ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš tāpēc atlika savu braucienu uz Ammānu.

Desmitiem protestētāju neveiksmīgi mēģināja ielauzties Izraēlas vēstniecības kompleksā Ammānā.

Kataras Ārlietu ministrija nosauca triecienu slimnīcai par "brutālu slaktiņu" un "šaušalīgu noziegumu pret neaizsargātiem civiliedzīvotājiem", kā arī raksturoja to kā "starptautisko tiesību pantu kliedzošu pārkāpumu" un "bīstamu eskalāciju konfrontāciju gaitā".

Tunisijā otrdienas vakarā pie Francijas vēstniecības pulcējās simtiem niknu demonstrantu, kas arī nosodīja ASV. "Franči un amerikāņi ir cionistu sabiedrotie," kliedza protestētāji, kas pieprasīja atsaukt abu valstu vēstniekus.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nosodīja šo incidentu kā "jaunāko Izraēlas uzbrukumu piemēru bez galvenajām cilvēciskajā vērtībām". "Es aicinu visu cilvēci rīkoties, lai apturētu šo bezprecedenta brutalitāti Gazā," Erdogans paziņoja sociālo mediju platformā "X".

ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka ir "sašutis un dziļi apbēdināts" par sprādzienu Gazas slimnīcā un licis saviem drošības padomniekiem iegūt sīkākas ziņas par notikušo.

ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Folkers Tirks nosauca triecienu slimnīcai par "pilnīgi nepieņemamu" un uzstāja, ka vainīgie jāsauc pie atbildības.

ANO Pasaules Veselības organizācija nosodīja šo triecienu un pieprasīja nekavējoties aizsargāt civiliedzīvotājus un veselības aprūpi Gazas joslā.  

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits