Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Referendumā Šveicē apstiprinot labējo iniciatīvu, "ik gadu tiks izraidīti 18 000 ārzemnieku"

Ja Šveicē referendumā tiks apstiprināta labējās Tautas partijas (SVP) iniciatīva, no Šveices ik gadu var tik izraidīti līdz 18 000 ārzemnieku, uzskata ierosinājuma oponenti.

SVP iniciatīva, par ko notiks balsošana referendumā 28.februārī, paredz automātiski no valsts izraidīt par likumpārkāpumiem notiesātus ārzemniekus.

Jaunajā iniciatīvā paredzēti bargāki soļi nekā līdzīgos priekšlikumos, kurus elektorāts jau apstiprināja 2010.gadā. Tajos noteikts, ka no valsts ir jāizraida ārzemnieki, kas ir notiesāti par smagiem noziegumiem - slepkavībām, izvarošanām, bruņotām laupīšanām un narkotiku tirdzniecību -, kā arī krāpšanos ar pabalstiem.

SVP norāda, ka federālās varasiestādes ir bijušas pārāk kūtras attiecībā uz sākotnējo priekšlikumu īstenošanu. To rezultātā no valsts izraidīti aptuveni 500 cilvēku gadā.

Līdz ar ārvalstu noziedznieku izraidīšanu no Šveices uzlabosies likumpaklausīgo iedzīvotāju drošība, skaidro SVP.

Tomēr komiteja, kurā apvienojušies vairāku partiju pārstāvji, uzskata, ka SVP ierosinājums pārkāpj likuma varas pamatprincipus, tie ir bezmērķīgi, turklāt kantoniem to ieviešana izmaksās pārāk dārgi.

"Mēs šeit šodien esam sapulcējušies, lai pateiktu, ka mums ir jābloķē šīs iniciatīvas pieņemšana," preses konferencē sacīja kristīgo demokrātu senators no Tičīno kantona Filipo Lombardi, vēsta laikraksts Le Temps.

Komitejai ir bažas, ka jaunajām likuma normām tiks pakļauti ārzemnieki, kas ir dzimuši un auguši Šveicē, kā arī patvēruma meklētāji un ārzemnieki bez pienācīgām atļaujām.

Ja priekšlikumi tiks pieņemti, piemēram, spāņu apkopēja, kas Šveicē dzīvo 40 gadus, bet ir aizmirsusi trīs mēnešus veikt sociālās iemaksas, automātiski tiks izraidīta no valsts, brīdina komiteja.

Pusaugu ārzemnieks, kurš kopā ar Šveices vienaudzi no automašīnas nozadzis alkohola pudeles, atbilstoši jaunajiem ierosinājumiem tiks no valsts izraidīts, kamēr šveicietis tiks cauri sveikā ar naudassodu, minot vēl vienu piemēru, brīdina priekšlikuma oponenti.

Kopumā no valsts ik gadu tiks izraidīti 18 000 cilvēku, norāda komiteja.

Kā liecina aptauja, kuru veicis laikraksts 20 Minutes, SVP priekšlikumu atbalsta 61% respondentu, kamēr pret ir vien 36%. Tīmekļa aptaujā, kas notika no 5. līdz 7.janvārim, piedalījās 32 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits