Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Referendums, kas var satricināt ES

Divus mēnešus pirms balsojuma, kurā Lielbritānijas iedzīvotāji izlems, vai izstāties no Eiropas Savienības (ES), pavisam netālu - Nīderlandē - trešdien notiks referendums, kura iznākums var pamatīgi satricināt krīžu nomocīto bloku, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Nīderlandieši balsos, lai atbalstītu vai noraidītu 2014. gadā ES un Ukrainas noslēgto asociācijas līgumu, kas paredz padziļināt divpusējo ekonomisko un politisko sadarbību. Pārējās 27 ES dalībvalstis vienošanos jau ir ratificējušas.

Balsojumam ir tikai konsultatīva nozīme, bet izskan satraukuma pilni viedokļi, ka gadījumā, ja nīderlandieši neatbalstīs asociācijas līgumu, referenduma iznākumu savā labā var izmantot eiroskeptiķi, it īpaši Lielbritānijā, kā arī Krievija, kas neslēpj negatīvo attieksmi pret Ukrainas tuvināšanos ES.

Nīderlandes parlaments jau aizvadītajā vasarā ratificēja ES un Ukrainas asociācijas līgumu, ko pēc tam izsludināja arī karalis.

Tomēr Nīderlandē populārs blogs, kas ir pazīstams ar provokatīvu saturu, pagājušajā gadā apvienoja spēkus ar divām eiroskeptiķu organizācijām, kuras iepriekš ir centušās pārliecināt parlamentāriešus sarīkot referendumu par Nīderlandes palikšanu/izstāšanos no ES, un internetā sarīkoja parakstu vākšanas kampaņu, lai ierosinātu referendumu. Tās laikā tika savākts krietni vairāk par nepieciešamajiem 300 tūkstošiem parakstu.

Šī būs pirmā reize, kad Nīderlandē notiks pilsoņu iniciēts balsojumus. Tas iespējams, jo pirms dažiem gadiem tika pieņemts likumam, kas paredz, ka iedzīvotāji var ierosināt nesaistošu referendumu par atsevišķiem likumiem un līgumiem, kurus jau ir apstiprinājis likumdevējs.

Referenduma ierosinātāji apgalvo, ka iedzīvotājiem ir jābūt lielākai teikšanai par ES pieņemtajiem lēmumiem, un atzīst - ES vienošanās ar Ukrainu ir tikai iegansts, lai nīderlandiešiem "reizi par visām reizēm būtu iespēja paust savas domas par Eiropas lēmumiem". "Vienošanās ar Ukrainu ir simptoms visam negatīvajam ES," viens no referenduma iniciatoriem Tjerī Bodē sacīja izdevumam The Wall Street Journal.

Vēlētāju aptaujas nav ieviesušais skaidrību, kāds varētu būt referenduma iznākums. Viss liecina, ka vienā vai otrā gadījumā balsojuma rezultātu izšķirs niecīgs balsu pārsvars. Šeit gan jāņem vērā, ka balsojums tiks uzskatīts par notikušu, ja tajā piedalīsies kā minimums 30% balsstiesīgo. Šī iemesla dēļ daļa vēlētāju nolēmuši nebalsot. "Es atbalstu vienošanos, bet, ja es balsošu, tad tie idioti sasniegs 30% slieksni," skolotāja Janeke Visere sacīja ziņu aģentūrai DPA.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Referendums, kas var satricināt ES lasiet trešdienas, 6.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits