Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Saskaņietis Eiropā pret sankcijām, Vienotība un nacionāļi – par

Pagājušajā nedēļā Latvijas pārstāvis Eiropas Parlamentā (EP) Andrejs Mamikins (Saskaņa) vērsās pie Eiropas Savienības (ES) augstās pārstāves ārlietu un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerīni, lūdzot pārskatīt sankciju jautājumu. 

"Pēdējā laikā tikos ar vairākiem uzņēmējiem, zemniekiem un parasti cilvēki saka: "Jā, tas, ko Krievija dara Ukrainā ir slikti, bet mēs negribam ciest no Putina atbildes sankcijām, gribam pārdot savu pienu un citus ražojumus Krievijas tirgum." Sankcijas nedarbojas. Cietušas abas puses un manā skatījumā nedrīkst ar sāpi atbildēt uz sāpi, darīt otram pāri, tāpēc, ka viņš man izdarījis pāri," pārliecināts Mamikins.

Iespējams, Mamikinu cerīgu darījis Mogerīnī pagājušās nedēļas paziņojums, ka gadījumā, ja tiks panākta Minskas vienošanās un situācija Ukrainā uzlabosies, sankcijas pret Krieviju varētu tikt pilnībā vai daļēji atceltas. 

Pret šādu pavērsienu kategoriski iebilst parlamentāriete Sandra Kalniete (Vienotība). "Es uzskatu, ka sankcijas jānotur vismaz esošajā līmenī, ja vien ne jāpastiprina, tāpēc, ka karadarbība Austrumukrainā nav beigusies."

Deputāti gandarītu dara tas, ka Vācijas kanclere Angela Merkele pēdējā brīdī atteikusies doties uz Kazahstānas galvaspilsētu Astanu, kur ceturtdien, 15. janvārī, paredzēta Krievijas, Ukrainas, Vācijas un Francijas vadītāju tikšanās, lai meklētu risinājumu Ukrainas krīzei. "Īsti jau nav par ko runāt, tā ir tāda dekoratīva tikšanās, kur katrs iziet ārā un pasaka, ka paliek pie savas nostājas."

Līdzīgi kā Kalniete, arī EP deputāts Roberts Zīle (NA) uzskata, ka sankcijas pret Krieviju vajadzētu pastiprināt. "[Ārlietu ministrs Edgars] Rinkēvičs tikko tikās ar [Krievijas ārlietu ministru Sergeju] Lavrovu. Jūs zināt Lavrova preses dienesta paziņojumu "kad jūs izbeigsiet savas sankcijas, tad arī runāsim par savējām."

Tātad viņu pozīcija ir pilnīgi skaidra – jebkurš mīkstinājums [no ES puses] Krievijai nozīmēs, ka viņi ir uz pareizā ceļa un jāturpina līdzīga politika. Zīle prognozē, ka gadījumā, ja ES mīkstinātu savas sankcijas pret Krieviju, būtu sagaidāma kritiska Ukrainas iedzīvotāju reakcija un tas nenāktu par labu ES tēlam. "Piekrītu, ka dažiem biznesiem ES ir sāpīgi, bet es domāju, ka tās sāpes, ko Krievija pacieš, saliedējoties ap savu vadoni – nu, vienkārši jāpamācās eiropiešiem no Krievijas sabiedrības."

Kalniete savu kolēģi papildina, sakot, ka Krievijas tirgus ietekme esot pārvērtēta. "Kamēr pastāvēja Dzelzs priekškars, tikmēr šis tirgus nebija pieejams un nevar teikt, ka pasaules ekonomika tāpēc bija pagrimusi un neattīstījās."


 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits