Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Sievietes dedzina hidžābus protestos, kas pārņem Irānu pēc aizturētās nāves

Vismaz trīs cilvēki zaudējuši dzīvību jau vairāk nekā piecus vakarus pēc kārtas notiekošajos protestos Irānā, kas sākās pēc tam, kad nomira sieviete, kura bija aizturēta par musulmaņu sieviešu galvassegas – hidžāba – valkāšanas noteikumu pārkāpšanu, vēsta BBC.

Īpašu aktivitāti protestos un demonstrācijās uzņēmušās sievietes, kas, piemēram, Sari pilsētā, ziemeļos no Teherānas, liela protestētāju pūļa atzinīgu saucienu pavadībā otrdienas vakarā publiski dedzināja savus hidžābus. AlJazeera.com vēsta, ka trešdien vairākas Irānas valdības un ar valsti saistītu mediju vietnes internetā piedzīvoja hakeru uzbrukumus, par kuriem atbildību uzņēmās hakeru grupējuma Anonymous pārstāvji.

22 gadus veco Mahsu Amini no kurdu apdzīvotās provinces Irānas ziemeļrietumos tikumības policija aizturēja galvaspilsētā Teherānā pagājušajā nedēļā, apsūdzot viņu tāda likuma pārkāpšanā, kas pieprasa sievietēm nosegt matus ar hidžābu vai lakatu un nosegt rokas un kājas ar brīvi krītošu apģērbu. Atrodoties aizturēšanas centrā, viņa zaudēja samaņu un viņai iestājās koma. Piektdien viņa nomira slimnīcā. Varasiestādes paziņoja, ka pret viņu aizturēšanas laikā neesot lietots fizisks spēks un ka viņai bijis insults un vairākas sirdslēkmes, kas liecinājušas par jau iepriekš esošām veselības problēmām. M. Amini ģimene paziņojusi, ka viņai nav bijušas veselības problēmas.

ANO cilvēktiesību komisāra pienākumu izpildītāja Nadaal Našifa pavēstījusi par aculiecinieku stāstīto, ka policisti esot situši M. Amini pa galvu un viņas galvu situši pret savu automašīnu. N. al Našifa uzsvērusi, ka M. Amini nāves apstākļi būtu rūpīgi jāizmeklē neatkarīgiem izmeklētājiem un ka ANO saņēmusi daudzus video, kas rāda, ka pēdējo mēnešu laikā Irānas tikumības policija pastiprinājusi vardarbīgu vēršanos pret hidžābu valkāšanas noteikumu pārkāpšanā vainotām sievietēm ielās.

Irānas augstākā garīgā līdera ajatollas Ali Hameneī pārstāvis pirmdien apmeklēja M. Amini ģimeni, solot, ka "visas institūcijas rīkosies, lai aizsargātu tos, kuru tiesības pārkāptas". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits