Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Tibetiešu sacelšanās gadadienā dalailama kritizē Ķīnas valdību

Pēc neveiksmīgās 1959.gada sacelšanās dzīve Tibetā kļuvusi par "gatavo elli", dumpja gadadienā sacīja tibetiešu trimdas līderis dalailama. "Šie 50 gadi Tibetai un tibetiešiem ir nesuši neaprakstāmas ciešanas un iznīcību. Mūsu reliģija, kultūra, valoda un visa nacionālā identitāte tuvojas iznīcībai. Pret tibetiešiem izturas kā pret nāvessodu pelnījušiem cietumniekiem," viņš sacīja. Dalailama arī kārtējo reizi uzsvēra apņēmību sekot nevardarbīgās pretošanās principiem.

Gadadienu atzīmēja arī ārvalstīs dzīvojošie tibetieši un viņu atbalstītāji. Kā ziņo CNN, Londonā un citviet notika protesta gājieni, kuru dalībnieki nosodīja Ķīnas valdības cilvēktiesību pārkāpumus un solīja cīnīties par "brīvu Tibetu".

Ķīnas valdība nerimstošajos konfliktos joprojām vaino pašu dalailamu. "Viņa atbalstītāji uzstāj uz tā sauktās Lielās Tibetas nodibināšanu, atņemot ceturto daļu Ķīnas teritorijas. Viņi grib padzīt Ķīnas armiju un likt visiem netibetiešiem pamest reģionu, kaut cilvēki jau daudzus gadus dzīvo šajā Ķīnas teritorijas daļā. Un jūs viņu vēl saucat par garīgo līderi?" dalailamu pagājušonedēļ kritizēja Ķīnas ārlietu ministrs Jans Dzječi.

Ķīna pār Tibetu valda kopš 1951.gada, kad, saskaņā ar oficiālo versiju, tās armija atbrīvoja reģionu no dalailamas kundzības. 28.marts - diena, kad dalailama devās izsūtījumā uz Indiju - Ķīnā tiek atzīmēta kā Vergu atbrīvošanas diena.

Top komentāri

Māris
M
Solidarizējamies ar Tibetu šodien 18.00 pie Ķīnas vēstniecības, Ganību dambī 5!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits