Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Tuvo Austrumu miera sarunas atsākušās uz pozitīvas nots

Deviņos mēnešos ir jāpanāk galīgā vienošanās, lai atrisinātu Izraēlas un palestīniešu ilgstošās domstarpības. Šādu ambiciozu mērķi ir noteicis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš šonedēļ Vašingtonā uzņēma Izraēlas un palestīniešu pašpārvaldes pārstāvjus, lai pēc gandrīz trīs gadu pārtraukuma atsāktu Tuvo Austrumu miera sarunas.

Dž. Kerijs, kurš kopš apstiprināšanas amatā gada sākumā vairākkārt tikās ar Izraēlas un palestīniešu līderiem, lai panāktu iesaldētā miera procesa atjaunošanu, pēc pirmdien un otrdien notikušajām sarunām pauda apmierinātību ar to iznākumu.

«Visām pusēm ir viens mērķis - izbeigt konfliktu,» paziņoja ASV valsts sekretārs, piebilstot, ka sarunu dalībnieki ir vienojušies par «nepārtrauktām un konstruktīvām» diskusijām, kas aptver galvenos ebrejus un palestīniešus šķeļošos jautājumus.

Viņš apzinoties, ka daudzi skeptiķi jau ir norakstījuši iespēju panākt mieru Tuvajos Austrumos, tomēr uzskata, ka tieši pašreizējiem sarunu dalībniekiem ir jāuzliek pēdējais punkts. «Mēs nevaram nodot nākamajām paaudzēm atbildību par konflikta izbeigšanu, jo mūsu spēkos ir to atrisināt pašu dzīves laikā,» Dž. Keriju citē Reuters.

Arī Izraēlas pārstāve sarunās tieslietu ministre Cipi Livni ar optimismu raugās uz atsāktajām miera sarunām: «Tās būs grūtas, ar labākiem un sliktākiem brīžiem, bet varu apliecināt, ka šajās sarunās mūsu nodoms nav strīdēties par pagātni, bet panākt risinājumus un lemt par nākotni.»

Palestīniešu galvenais sarunvedējs Saebs Erekats uzskata, ka ir pienācis laiks izbeigt konfliktu. «Palestīnieši ir cietuši pietiekami. No šiem miera centieniem nebūs lielāku ieguvēju par palestīniešiem,» sacīja S. Erekats. «Ir pienācis laiks, lai palestīniešu tautai būtu sava neatkarīga, suverēna valsts.»

Dž. Kerijs sacīja, ka Vašingtonas sarunu laikā Izraēla esot solījusi veikt pasākumus, kas atvieglošot dzīvi palestīniešiem, kuri dzīvo Rietumkrastā un Gazā, kur nākotnē vajadzētu atrasties Palestīnas valstij. Amerikāņu amatpersonas neatklāj, kas tie būs par pasākumiem, bet to mērķis esot uzlabot ekonomisko situāciju palestīniešu apdzīvotajās teritorijās.

Ir panākta vienošanās, ka tuvākajās divās nedēļās Izraēlā vai palestīniešu pārvaldītajā teritorijā notiks miera sarunu nākamā kārta. Pagaidām neesot izlemts, vai tajā piedalīsies arī amerikāņi.

Lai panāktu mieru, kura redzamākajam rezultātam vajadzētu būt Palestīnas valsts izveidei, ebrejiem un palestīniešiem ir jāpārvar virkne domstarpību, piemēram, jautājumā par Jeruzalemes nākotnes statusu un ebreju apmetnēm teritorijās, kur kādreiz varētu atrasties neatkarīgā Palestīna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits