Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ultralabējie izmanto teroru Briselē, lai šķeltu eiropiešus

Galēji labējās partijas un populisti pēc pagājušajā otrdienā Briselē notikušajiem šausminošajiem terora aktiem, kurus pastrādāja radikalizējušies musulmaņi, raujas izmantot daudzu eiropiešu bailes un sašutumu, lai audzētu politisko kapitālu. Viņi notikušajā vaino visu to, kas simbolizē demokrātisko Eiropu – atvērtību un iecietību pret iebraucējiem un reliģiskajām minoritātēm un cilvēku brīvu pārvietošanos no valsts uz valsti.

Pieminot sprādzienos Briseles lidostā un Mālbēkas metrostacijā nogalinātos, 28 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāji kopīgā paziņojumā nosodīja terora aktus, norādot, ka tie tikai "stiprinās apņēmību aizsargāt eiropeiskās vērtības un iecietību pret neiecietīgiem uzbrukumiem". Viņi arī mudināja eiropiešus būt "vienotiem un nelokāmiem cīņā pret naidu, ekstrēmismu un terorismu". 

Ultranacionālisti un eiroskeptiķi pēc Briseles uzbrukumiem izvēlējās nevis vienot, bet šķelt Eiropas iedzīvotājus.

Nīderlandes Brīvības partijas vadītājs Gērts Vilderss, kurš šomēnes stājās tiesas priekšā par naida kurināšanu pret vietējo marokāņu kopienu, Briseles terora aktos apsūdz islāmu. "Cilvēkiem ir jāatklāj patiesība. Šīs asinsizliešanas cēlonis ir islāms. Mums ir jādeislamizē Rietumi. Tas ir vienīgais ceļš, kā nosargāt mūsu dzīvību un brīvību," viņš sacīja portālam Breitbart

Viņa sabiedrotā, Francijas galēji labējās partijas Nacionālā fronte līdere Marina Lepena vainoja Eiropas valdības nenopietnā attieksmē pret islāma radikālismu. "Man nav sajūtas, ka islāma fundamentālisms tiktu uztverts kā drauds, kas tas patiesībā ir," paziņojusi Lepena. "Bet tie, kuri nosoda islāma fundamentālismu, tiek apsūdzēti islāmofobijā." 

Pret imigrantiem noskaņotā Itālijas partija Ziemeļu līga uzbrukumos Briselē vainoja ES. "Mēs esam šokēti un dziļi satriekti par dzīvēm, ko salauza islāma naids," partijas pārstāvju teikto citē izdevums The Wall Street Journal. "ES institūcijas ir vājas, trauslas, bezpalīdzīgas, tās pieļāva šos slaktiņus." 

Pēc Briseles notikumiem arī pastiprinājušies aicinājumi slēgt ES iekšējās robežas un pārskatīt imigrācijas politiku. «Lūdzu, slēdziet robežas! Mēs nevaram apturēt terorismu, ja tās būs atvērtas,» Beļģijas flāmu nacionālistu partija Vlaams Belang vērsās pie valsts premjerministra Šarla Mišela. Viņu pozīcijai piekrīt arī viens no Austrijas Brīvības partijas līderiem Heincs Kristiāns Štrahe: "Šie uzbrukumi izgaismo, kādēļ bezatbildīga masu imigrācija no arābu pasaules ir jāizbeidz uz visiem laikiem." 

Analizējot iemeslus, kāpēc teroristi varēja sarīkot uzbrukumus Briselei, tiek piesaukta Beļģijas politiskā un lingvistiskā sašķeltība. Britu izdevums The Independent norāda, ka galēji labējie un eiroskeptiķi var izmantot Beļģiju kā piemēru tam, "kas notiek, ja mirst spēcīga nacionālās identitātes sajūta un pārstāj funkcionēt stipras nacionālās institūcijas".

Visu Ulda Ķezbera rakstu Ultralabējie izmanto teroru Briselē, lai šķeltu eiropiešus lasiet otrdienas, 29. marta laikrakstā Diena!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits