Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Ziemeļkoreja palaidusi ballistisko raķeti ar līdz šim lielāko darbības rādiusu

Ziemeļkoreja kārtējo reizi, spītējot ANO Drošības padomes aizliegumam, izmēģinājusi ballistisko raķeti, paziņojusi Dienvidkorejas bruņoto spēku vadība, piebilstot, ka Dienvidkoreja sūtījusi atbildes signālu, veicot raķešu triecienu pa mācību mērķiem.

Pentagona un Dienvidkorejas eksperti veic kopīgu analīzi, lai noteiktu precīzu raķetes trajektoriju, paziņojuši Dienvidkorejas bruņotie spēki. ASV prezidents Donalds Tramps par notikušo informēts jau brīdī, kad raķete vēl atradusies lidojumā, un pēc tam esot paziņojis: "Mēs par to parūpēsimies", vēsta CNN.

Pentagons pieļauj, ka izšautā raķete nolidojusi aptuveni 1000 kilometru un iegāzusies Japāņu jūrā. Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss jau varēja informēt, ka šī raķete lidojusi augstākā trajektorijā nekā līdz šim Ziemeļkorejas izmēģinātās raķetes.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka Ziemeļkoreja ar šo raķeti sasniegusi savu mērķi kļūt par kodolvalsti, un jaunā raķete spēj sasniegt Savienoto Valstu kontinentālo daļu.

ANO Drošības padome trešdien sanāks uz ārkārtas sanāksmi pēc Japānas, ASV un Dienvidkorejas pieprasījuma, lai apspriestu šo raķetes izmēģinājumu.

Japānas amatpersonas savukārt informējušas, ka raķete lidojusi aptuveni 50 minūtes, bet šoreiz nav šķērsojusi Japānas gaisa telpu, kā tas, piemēram, notika septembrī.

Starptautiskā sabiedrība jau paudusi nosodījumu par notikušo. Japānas valdība paziņojusi, ka "nepieņems Ziemeļkorejas provokatīvo uzvedību," bet premjers Sindzo Abe mudinājis sasaukt ārkārtas ANO Drošības padomes sēdi. 

Eiropas Savienība raķetes izmēģinājumu nodēvējusi par kārtējo starptautisko saistību pārkāpšanu, bet Lielbritānijas vēstnieks ANO to nodēvējis par "pārgalvīgu rīcību".

Ziemeļkoreja šobrīd aktīvi strādā gan pie kodolgalviņu miniaturizēšanas, lai tās būtu iespējams uzstādīt uz nesējraķetēm, gan pie savas ballistisko raķešu programmas centienos izstrādāt tāla darbības rādiusa raķetes, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu. Phenjana gan vasarā apgalvoja, ka tās rīcībā jau tagad esot raķetes, kas "var sasniegt jebkuru vietu uz planētas", taču eksperti šos paziņojumus vērtē ar zināmu devu skepses, tomēr arī nenoliedz, ka Ziemeļkoreja varētu būt ļoti tuvu sava mērķa sasniegšanai.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits