Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 4. jūlijs
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs

Ziemeļkoreja piedzīvo lielāko sausuma periodu kopš 2001. gada; draud bads

Ziemeļkorejā draud pamatīgs pārtikas trūkums - valsts piedzīvo postošāko sausuma periodu vairāk nekā 15 gadu laikā, brīdina ANO. Jāatgādina, ka pagājušā gadsimta 90. gados Ziemeļkorejā bada nāvē mira liels skaits cilvēku, bet aplēses dažādos avotos variē plašā amplitūdā - no vairākiem simtiem tūkstošu līdz pat trim miljoniem upuru.

Ilgā sausuma perioda dēļ kultūraugi - rīsi, soja, kukurūza un kartupeļi - Ziemeļkorejas laukos nīkuļo, tāpēc vēl vairāk nekā jebkad iepriekš Ziemeļkorejai nepieciešams pārtikas imports, lai iztrūkumu aizpildītu, uzsver ANO, norādot, ka tādas iedzīvotāju grupas kā veci ļaudis un bērni bada apstākļos cietīs vissmagāk.

Sausuma periods, kādu pašlaik piedzīvo izolētā valsts, pēc ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas ekspertu aplēsēm, ir draud ar dramatiskām sekām, jo pārtikas sūtījumi uz Ziemeļkoreju pēdējos gados krasi kritušies, tostarp ievērojot starptautisko sankciju nosacījumus, taču arī tāpēc, ka pasaules valstu arvien negatīvākās attieksmes dēļ pret Ziemeļkorejas režīma "izlēcieniem" strauji krities ziedojumu apjoms ANO Pasaules pārtikas programmā.

Vērā ņemami nokrišņi valsts lauksaimniecības teritorijās sākās tikai jūlijā, kas ir krietni par vēlu. ANO eksperti lēš, ka 2017. gada pirmās ražas apjoms krities par vairāk nekā trešdaļu - no 450 tūkstošiem tonnu līdz 310 tūkstošiem tonnu. 

Radiostacija Radio Free Asia, atsaucoties uz avotu Ziemeļkorejā, arī ziņo, ka režīms ekspluatējis bērnus, lai ražas postu iegrožotu - skolēniem stundas sākas vēlāk, aptuveni plkst.11 rītā, bet no pieciem rītā bērnus spiež doties uz laukiem, kur tiem jālaista augi. Tomēr informācijas avots norādīja, ka šoreiz sausuma periods ir pārāk postošs, lai situāciju spētu labot pat ar tik intensīvu cilvēkresursu izmantošanu, ziņo The Telegraph.

Vienlaikus režīms naudu turpina izmantot ballistisko raķešu un kodolprogrammas attīšanai.

Top komentāri

MM
M
Domāju, ka atslēgas teikums visiem s..diem ir šis: "Vienlaikus režīms naudu turpina izmantot ballistisko raķešu un kodolprogrammas attīšanai." Un kamēr viņi netiks galā ar nobaroto Kim Ir Cūku, tikmēr nekas nemainīsies.
valdis
v
skat kur feini, nevajadzēs uzbrukt, lai apvaldītu komuņjagas, drīz tur vairs šāvēju nebūs
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits