Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ziemeļkorejas diktators Čenuns "kā akā iekritis" arī partijas gadadienā

Sākotnējās versijas par Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna pazušanu no publikas acīm bija saistītas ar līdera veselības problēmām, tomēr vēlāk vairāku notikumu virkne vedināja domāt, ka izolētajā valstī noticis kluss apvērsums un Čenuns gāzts no varas. Piektdien, 10.oktobrī, tam piepulcējas vēl viens zīmīgs bezprecedenta gadījums - valsts formālais līderis, kurš septembrī neapmeklēja vairākus nozīmīgus pasākumus, šķiet, lauzis vēl vienu būtisku tradīciju, Ziemeļkorejas strādnieku partijas dibināšanas gadadienā neapmeklējot senču mauzoleju – sava vectēva un valsts dibinātāja Kima Irsena un sava tēva Kima Čenira – atdusas vietu.

Ierasti Čenuns pusnaktī uz 10.oktobri apmeklēja senču mauzoleju, izrādot godu saviem priekštečiem un iepriekšējiem totalitārās valsts vadītājiem. Pāris stundas pēc vizītēm par to ierasti vēsta arī Ziemeļkorejas nacionālā ziņu aģentūra KCNA, kas pašlaik par to klusē. Par to, ka Čenuns varētu būt gāzts no varas, ir pārliecināts no Ziemeļkorejas aizbēgušais disidents Čangs Činsongs. Viņš reiz bijis ievērojams funkcionārs Ziemeļkorejas režīma pretizlūkošanas un propagandas sistēmā un uzskata, ka Ziemeļkorejas līderis ir "klusu, bet droši nobīdīts malā", un to veikusi ietekmīga grupa no departamenta, kas organizē un pārrauga gan partijas, gan valsts iestāžu, gan armijas darbu. Šī grupa, kā lēš analītiķi, aizvien ir lojāla 2011.gadā mirušajam Kimam Čeniram, Kima Čenuna tēvam, un jaunā līdera redzējums ne vienmēr sakritis ar ietekmīgā Organizācijas un vadības departamenta iecerēm. Baumām par iespējamu apvērsumu kategoriski nepiekrīt japāņu žurnālists Jiro Išimaru no Asia Press, kurš ir arī Ziemeļkorejai veltīta izdevuma Rimjingang redaktors. Išimaru spekulācijas, kuru saknes meklējamas Ķīnā, nodēvējis par muļķībām, un vairāk sliecas piekrist sākotnēji izskanējušajām versijām, ka Čenuna prombūtnē vainojamas veselības problēmas. "Ja viņš neparādīsies 10.oktobrī, partijas dibināšanas gadadienā, tad kaut kas noteikti nav kārtībā, taču ir grūti minēt, vai cēlonis ir fizisks vai politisks. Tomēr droši var apgalvot, ka baumas par apvērsumu ir muļķības," izdevumam The Guardian norāda Išimaru.Išimaru, kurš ik dienas kontaktējoties ar avotiem Ziemeļkorejā, atklāj, ka neviens no viņiem nav ziņojis par iespējamām apvērsuma indikācijām. "Visticamākā ir versija, ka kaut kas nav kārtībā ar viņa [Čenuna] kāju, un viņš pašlaik ārstējas," uzskata japāņu žurnālists.Par apvērsuma teoriju šaubās arī amatpersonas Dienvidkorejā. Jau vēstīts, ka pēdējā laikā, pirms pazušanas no publikas redzesloka 3.septembrī, Kims Čenuns redzēts klibojam, kā arī manāmi pieņēmies svarā. Tiek lēsts, ka cēlonis veselības problēmām varētu būt līdera neremdināmā kāre uz sieru un citiem trekniem ēdieniem. Septembra beigās avoti ziņoja, ka Čenunam varētu būt podagra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācijā pieaudzis kibernoziegumu skaits

Vācijā aizvadītā gada laikā pieaudzis kiberuzbrukumu skaits un tie sagatavoti rūpīgāk, secinājis Federālās kriminālpolicijas birojs (BKA).

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits