Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Diplomāts: ES valstu finanšu ministri apstiprina ierosmi sākt pārmērīga budžeta procedūru pret Ungāriju

Eiropas Savienības (ES) valstu finanšu ministri otrdien apstiprināja Eiropas Komisijas (EK)  ierosinājumu sākt oficiālu pārmērīga budžeta deficīta procedūru pret Ungāriju, jo šī bloka valsts nepilda ar EK panākto vienošanos par sava budžeta deficīta samazināšanu, otrdien pavēstīja ES amatpersona, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

EK iepriekš paziņoja, ka Ungārijas valdība nav īstenojusi "efektīvus pasākumus", lai līdz 2012.gadam panāktu sava valsts budžeta deficīta samazināšanu līdz 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā to bija solījusi. Tāpēc EK šomēnes mudināja bloka valstu finanšu ministrus otrdien Briselē notiekošajā apspriedē piemērot Ungārijai sankcijas.

Visticamāk, ka sankcijas pret Budapeštu izpaudīsies, apturot tā dēvētās kohēzijas palīdzības maksājumus daudzu miljardu eiro apmērā, raksta aģentūra AFP.  Kohēzijas līdzekļi paredzēti, lai mazinātu ekonomiskās labklājības atšķirības starp ES reģioniem.

ES ekonomikas komisārs Olli Rēns šomēnes atkārtoti pauda EK nostāju, ka bloka valstīm, kas pārkāpj budžeta noteikumus, no 2013.gada janvāra var apturēt kohēzijas palīdzības maksājumus daudzu miljardu eiro apmērā.

Lai gan Ungārija pērn "formāli respektēja" budžeta deficīta griestus, "tas notika tikai tāpēc, ka tika veikti vienreizēji pasākumi aptuveni 10% vērtībā no IKP". Ja Ungārijā nebūtu notikusi privāto pensiju fondu faktiska nacionalizācija, budžeta deficīts "būtu sasniedzis 6% no IKP, un to nevar uzskatīt par ilgtspējīgu deficītu," iepriekš informēja komisārs.

Starp ES un Budapeštu pēdējā laikā ir saasinājusies spriedze saistībā ar pretrunīgi vērtētajām Ungārijas konstitucionālajām reformām, kas, pēc kritiķu teiktā, ierobežo centrālās bankas, tiesu sistēmas un plašsaziņas līdzekļu neatkarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits