Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EK grasās pieprasīt Polijai, Latvijai un Lietuvai grozīt normas par migrantu atstumšanu

Eiropas Komisija (EK), visticamāk, pieprasīs Polijai, Latvijai un Lietuvai grozīt likumus, pamatojoties uz kuriem nelegālie imigranti, kas cenšas nelikumīgi šķērsot robežu, tiek atstumti atpakaļ Baltkrievijā.

Migrantu krīzes dēļ visas trīs valstis ir izsludinājušas ārkārtējo situāciju pie robežas ar Baltkrieviju.

"Mēs esam ciešā kontaktā un dialogā ar trim valstīm," otrdien Eiropas Parlamenta (EP) pilsoņu brīvību komitejas locekļiem izteikusies Eiropas Savienības (ES) iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone.

Viņa norādījusi, ka likumu izvērtēšana vēl turpinās, bet, visticamāk, dalībvalstīm tikšot pieprasīts izdarīt tajos grozījumus.

Komisāre neatklāja, kad un kādos tieši punktos tiks prasīts likumus mainīt.

Jūhansones izteikumi atspoguļo Briseles vispārējos iebildumus pret nelegālo imigrantu atstumšanu no bloka ārējām robežām.

Jūhansone jau agrāk izteikusies, ka nelegālo imigrantu atstumšanu nedrīkstot padarīt par normu.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Polija oktobrī pieņēma likumu, kas legalizēja migrantu atstumšanu. Lietuva vasarā izdarīja grozījumus savā ārvalstnieku likumā, dažos gadījumos pieļaujot kolektīvu izraidīšanu.

Lietuvas parlaments otrdien izsludināja pastiprinātu ārkārtējo situāciju pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu, ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lielu migrantu masu koncentrēšanos Baltkrievijā pie Polijas robežas. Pastiprinātas ārkārtējās situācijas izsludināšana ļauj robežsargiem pielietot proporcionālu fizisku spēku, lai neļautu cilvēkiem iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas.

Latvija izmanto līdzīgas taktikas zonās, kur izsludināta ārkārtējā situācija.

Saskaņā ar ES tiesību aktiem dalībvalstīm ir jānodrošina uzņemšana, lai izvērtētu atsevišķus patvēruma pieprasījumus.

EK acīmredzot mēģina līdzsvarot šķietami nesavienojamas lietas, no vienas puses aicinot uzbrukumam pakļautās dalībvalstis ievērot ES tiesības, bet, no otras, apsūdzot Lukašenko režīmu migrantu padarīšanā par ieročiem.

Jūhansone arī aicinājusi nodrošināt lielāku caurskatāmību uz Polijas robežas ar Baltkrieviju.

Polija ir aizliegusi iekļūt pierobežas zonā žurnālistiem un aktīvistiem, kas mēģina sniegt atbalstu nelegālajiem imigrantiem, un nosūtījusi turp jau aptuveni 15 000 karavīru.

Jūhansone arī norādījusi, ka Polija, atšķirībā no Lietuvas, nav ielaidusi pierobežā ES aģentūras, piemēram, Frontex vai Easo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits