Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

EP apstiprina EK prezidenta amatā fon der Leienu

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien ar pārliecinošu balsu vairākumu uz atkārtotu pilnvaru termiņu Eiropas Komisijas (EK) prezidentes amatā ievēlējis Urzulu fon der Leienu.

Fon der Leienai, lai tiktu apstiprināta amatā, bija nepieciešama vismaz 361 balss, taču par viņu nobalsoja 401 no 720 EP deputātiem.

Aizklātajā balsojumā viņas kandidatūru noraidīja 284 deputāti.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs sociālās saziņas vietnēs jau apsveicis fon der Leienu, kura pārstāv šobrīd opozīcijā esošos vācu kristīgos demokrātus (CDU).

Šolcs norādījis, ka konservatīvās Eiropas Tautas partijas (EPP) uzturētās kandidātes pārvēlēšana amatā liecinot par Eiropas Savienības (ES) rīcībspēju, īpaši "grūtos laikos".

Pēc jūnijā notikušajām vēlēšanām EPP saglabāja lielākās frakcijas statusu EP, kā arī līdzšinējo centrisko partiju koalīciju ar sociālistiem (S&D) un liberāļu frakciju "Atjaunotā Eiropa".

Tomēr sociālisti uzsvēruši, ka viņu atbalsts fon der Leienai nenozīmē, ka viņa saņēmusi "carte blanche" (pilnīgu rīcības brīvību).

Fon der Leienu apsveikusi arī zaļo frakcijas līdzpriekšsēdētāja Terēze Reintke.

"Mēs kā četru proeiropeisko frakciju vairākuma sastāvdaļa esam saņēmuši solījumu turpināt "Zaļo kursu", padarīt ES sociāli taisnīgāku un aizsargāt demokrātiju. Mēs nepielaidām galēji labējos pie varas," sociālās saziņas vietnē "X" raksta Reintke.

Uzstājoties EP pirms balsojuma, fon der Leiena solīja panākt ES konkurētspējas pieaugumu un nodrošināt nopietnas investīcijas svarīgākajās ekonomikas nozarēs, tajā skaitā aizsardzības rūpniecībā.

Tajā pašā laikā EK prezidente solīja, ka ES neatkāpšoties no ambiciozajiem mērķiem klimata pārmaiņu ierobežošanai, kas cita starpā paredz līdz 2040.gadam samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešus par 90%.

Viņa solīja izstrādāt jaunu "tīrās rūpniecības kursu", gādājot par zemākām enerģijas cenām, kā arī attīstīt "pieejamu mājokļu plānu".

Tajā pašā laikā, demonstrējot centienus izlaipot starp dažādo politisko nogrupējumu prasībām, EK prezidente solīja aizsargāt Eiropas lauksaimniekus, kas EP vēlēšanu priekšvakarā dažādās dalībvalstīs rīkoja plašus protestus pret tā dēvēto Zaļo kursu.

Fon der Leiena uzsvēra, ka šajos globālās nestabilitātes laikos nepieciešama "spēcīga Eiropa". Viņa atkārtoti pauda atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju un nosodīja Ungārijas premjerministra tikšanos ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

Tajā pašā laikā EK prezidente aicināja uz "tūlītēju un ilgstošu pamieru" Gazas joslā, kur Izraēla cīnās ar palestīniešu teroristisko grupējumu "Hamās". Viņa uzsvēra, ka "slaktiņš" apturams nekavējoties.

Fon der Leiena solīja pievērsties arī ES ārējo robežu aizsardzībai, trīskārt palielinot bloka robežsardzes aģentūras "Frontex" skaitlisko sastāvu.

EK prezidente pauda arī apņēmību vērsties pret dezinformācijas izplatīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits