Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

EP deputāti apstiprinājuši atbalsta pasākumus Covid-19 krīzes skartajiem

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ārkārtas plenārsēdē gandrīz vienbalsīgi apstiprināja trīs priekšlikumus, kas ļaušot īstenot Eiropas Savienības (ES) atbalsta pasākumus jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes skartajiem.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, EP deputāti ceturtdien pulcējās uz ārkārtas sesiju Briseles plenārsēžu zālē, lai debatētu un arī attālināti balsotu par Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumiem, lai palīdzētu cilvēkiem un uzņēmumiem pārvarēt krīzi. Priekšlikumus EP atbalstīja mazāk nekā divas nedēļas pēc to iesniegšanas.

Deputāti atbalstīja investīciju iniciatīvu reaģēšanai uz koronavīrusu. Šie pasākumi ir paredzēti, lai pēc iespējas ātrāk padarītu pieejamus 37 miljardus eiro ES fondu naudas iedzīvotājiem, reģioniem un valstīm, kuras vissmagāk skārusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Līdzekļus novirzīs veselības aprūpes sistēmām, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, darba tirgiem un citām neaizsargātām ES dalībvalstu ekonomikas daļām. Priekšlikumu EP deputāti pieņēma ar 683 balsīm par, vienai pret un četrām atturoties.

Tāpat eiroparlamentārieši apstiprināja ES Solidaritātes fonda darbības jomas paplašināšanu, lai ietvertu ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā. Tas ļaušot šogad Eiropas dalībvalstīm padarīt pieejamus līdz 800 miljonus eiro.

No fonda līdzekļiem atbalstāmās darbības tiek paplašinātas, iekļaujot nopietnas sabiedrības veselības krīzes, ieskaitot atbalstu medicīniskajai palīdzībai un pasākumus slimību izplatības novēršanai, uzraudzībai vai kontrolei. Priekšlikumu EP deputāti atbalstīja ar 671 balsi par, trīs pret un 14 atturoties.

Tāpat deputāti atbalstīja ES noteikumu par lidostu laika nišām īslaicīgu apturēšanu. Tas ļaus gaisa pārvadātājiem pārtraukt tukšos lidojumus pandēmijas laikā. Noteikumu pagaidu apturēšana nozīmē, ka aviosabiedrībām nebūs pienākuma izlietot tām piešķirtās pacelšanās un nosēšanās laika nišas, lai tās saglabātu nākamajā attiecīgajā sezonā.

Noteikums "izmanto vai zaudē" tiks atcelts visai vasaras sezonai no 2020.gada 29.marta līdz 24.oktobrim. Šo priekšlikumu Eiropas Parlaments atbalstīja ar 686 balsīm par, nevienam nebalsojot pret un diviem atturoties.

Saskaņā ar pašreizējiem noteikumiem, gaisa kuģu pacelšanās un nosēšanās laika nišas ES piešķir neatkarīgi koordinatori vasaras vai ziemas sezonām. Ja gaisa pārvadātājs ir izmantojis vismaz 80% viņam piešķirto laika nišu attiecīgajā sezonā, tas attiecīgo kvotu saglabā arī nākamajā attiecīgajā sezonā. Pretējā gadījumā laika nišas atkal nonāk kopējā rezervē, no kuras veic pārdalīšanu, kas pazīstams kā noteikums "izmanto vai zaudē".

Eiropas Parlamenta nostāja vēl oficiāli jāapstiprina Eiropas Savienības Padomei. Pieņemtie pasākumi stāsies spēkā, tiklīdz tos publicēs ES Oficiālajā Vēstnesī.

LETA jau ziņoja, ka ES ceturtdien skatīja jautājumu par 37 miljardu eiro pieejamību ES dalībvalstīm Covid-19 radītās krīzes risināšanai.

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli un politisko grupu vadītāji pagājušajā nedēļā nolēma 26.martā Briselē rīkot ārkārtas plenārsēdi, lai pieņemtu steidzamus ar Covid-19 krīzi saistītus lēmumus, aģentūru LETA informēja EP Preses dienestā.

Ārkārtas plenārsēdē debatēja un balsoja par vairākiem EK likumdošanas priekšlikumiem Covid-19 pandēmijas ietekmes mazināšanai uz ES dalībvalstīm.

EP plenārsēdē pirmo reizi izmantoja balsošanas procedūru pa e-pastu, tā ļaujot balsojumos piedalīties arī deputātiem, kuri nevarēja piedalīties sēdē klātienē.

Top komentāri

snm
s
Covid-19 ir vai nu pasaules mēroga traģēdija, vai nu pasaules mēroga afēra, vai nu pasaules mēroga traģēdija, ko afēristi ātri pārvērtuši par pasaules mēroga afēru.
bēbis
b
Logiski ja lielu naudas massu izdalīs cilvēkiem viņi izpirks visu un ko talāk?Naudai zudīs vērtība!!Un kartupeļu varētu arī nepietikt visiem.Kam tagad eiropa vajag jaunu BMW X6 vai Mercedess???
Domāts ASV Vēstniecībai !
D
JA GRIBAT UZ PASAULES MIERU !!!! Ir jāiebrūk visās ASV vēstniecībās ,kas atrodas uz mūsu kontinenta ,un tos lopus kuri atrodas tur , ir jāizdauza ,un jāiztriec no šejienes .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits