Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EP deputāti pieprasa garantēt tiesības uz drošiem un likumīgiem abortiem

Eiropas Parlaments (EP) nosoda sieviešu seksuālās un reproduktīvās veselības tiesību pasliktināšanos visā pasaulē, tostarp ASV un dažās Eiropas Savienības (ES) valstīs, un aicina nodrošināt drošu abortu pieejamību, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pēc trešdien notikušajām plenārsēdes debatēm deputāti ceturtdien ar 364 balsīm "par", 154 "pret" un 37 atturoties pieņēma rezolūciju, kurā prasa ASV Augstākajai tiesai uzturēt spēkā spriedumu nozīmīgajā 1973.gada "Roe pret Wade" lietā, kas ASV konstitūcijā aizsargā tiesības uz abortu.

Viņi mudina ASV prezidentu Džo Baidenu un viņa administrāciju nodrošināt piekļuvi drošiem un likumīgiem abortiem un aicina Teksasas štata valdību atcelt Senāta likumu. Arī citiem ASV štatiem, kuros ir līdzīgi likumi, tie esot jāsaskaņo ar starptautiski aizsargātajām sieviešu cilvēktiesībām.

Tāpat EP deputāti pauž bažas par to, ka aborta aizliegumi un citi ierobežojumi smagāk ietekmē nabadzībā dzīvojošās sievietes, kuras finansiālu vai loģistikas šķēršļu dēļ nevar atļauties doties uz reproduktīvās veselības klīnikām kaimiņu štatos vai valstīs, tādējādi ir pakļautas lielākam nedrošu un dzīvībai bīstamu procedūru riskam.

EP deputāti tāpat pauž bažas par iespējamo ietekmi uz sieviešu tiesībām visā pasaulē, ja ASV Augstākā tiesa atceltu spriedumu lietā "Roe pret Wade" un uzsver, ka valstis, kas ir ļoti atkarīgas no ASV atbalsta sabiedrības veselības programmām, varētu mainīt savas nostājas attiecībā uz abortu un citu reproduktīvo tiesību nodrošināšanu.

Eiropas Ārējās darbības dienestam, Eiropas Komisijai un visām ES dalībvalstīm būtu jācenšas kompensēt iespējamais ASV finansējuma samazinājums seksuālajai un reproduktīvajai veselībai un ārējās attiecībās par prioritāti jāizvirza vispārēja piekļuvei drošiem un likumīgiem abortiem.

EP arī aicina ES un dalībvalstis piedāvāt drošu patvērumu medicīnas darbiniekiem, kurus var apdraudēt juridiska vajāšana vai cita veida vajāšana saistībā ar viņu likumīgo darbu, sniedzot abortu aprūpi.

Pievēršoties ES dalībvalstīm, deputāti mudina dekriminalizēt abortus un novērst un apkarot šķēršļus drošiem un likumīgiem abortiem un seksuālās un reproduktīvās veselības aprūpei bez diskriminācijas.

Viņi nosoda to, ka sievietēm nav pieejami aborta pakalpojumi, jo dažās dalībvalstīs ārsti un dažos gadījumos pat medicīnas iestādes atsakās sniegt veselības aprūpes pakalpojumus, pamatojoties uz tā dēvēto sirdsapziņas klauzulu, kā rezultātā tiek liegta aborta aprūpe reliģijas vai pārliecības dēļ un apdraudēta sieviešu dzīvība un tiesības.

Viņi norāda, ka šī klauzula bieži vien tiek izmantota arī situācijās, kad jebkāda kavēšanās var apdraudēt pacienta dzīvību vai veselību.

ASV Augstākā tiesa drīzumā varētu lemt par abortu tiesību aizsardzības atcelšanu visā valstī. Tas ļautu katram ASV štatam pašam lemt par abortu ierobežošanu vai aizliegšanu.

Gandrīz visi nāves gadījumi, kas saistīti ar nedrošiem abortiem, notiek valstīs, kurās aborti ir stingri ierobežoti. Tiek lēsts, ka aizlieguma gadījumā ASV māšu nāvju gadījumu skaits nedrošu abortu dēļ palielināsies par 21%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits