Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Francijā sāk izmeklēšanu pret trim ministriem par koronavīrusa krīzes pārvaldību

Īpaša tiesa Francijā piektdien nolēma sākt izmeklēšanu pret trim esošajiem vai bijušajiem valdības ministriem par viņu rīcību jaunā koronavīrusa krīzes pārvaldībā.

Covid-19 pacienti, ārsti, cietumu darbinieki, policisti un citi cilvēki Francijā pēdējo mēnešu laikā ir iesnieguši 90 prasības Republikas tiesā, sevišķi par sejas masku un cita aprīkojuma trūkumu koronavīrusa izplatīšanās laikā. 

Šī tiesa, kuras pārziņā ir lietas pret augstākajām amatpersonām, piektdien paziņoja, ka ir noraidījusi 44 no iesniegtajām 90 prasībām, bet vēl izskata 37 no tām.

Deviņas prasības, kuras tiesa uzskata par izmeklēšanas vērtām, ir vērstas pret bijušo premjerministru Eduāru Filipu, kurš demisionēja dažas stundas pirms tiesas paziņojuma par šo izmeklēšanu, veselības ministru Olivjē Verānu un bijušo veselības ministri Agnesi Buzinu.

Viņi tiek apsūdzēti par "necīnīšanos pret katastrofu". Ja viņi tiktu tiesāti un atzīti par vainīgiem, tad viņiem varētu draudēt cietumsods līdz diviem gadiem un naudassodi.

Tiesa noraidīja pārējās apsūdzības, kas bija izteiktas šajās 90 prasībās, tai skaitā apsūdzības slepkavībā bez iepriekšēja nodoma un dzīvību apdraudēšanā. Par šādām apsūdzībām draudētu smagāki cietumsodi.

10 lietas tika slēgtas, jo tajās nebija pietiekama pamatojuma izmeklēšanai. Vēl 34 lietas pret dažādiem ministriem tika noraidītas tehnisku problēmu dēļ.

Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa valdība ir atzinuši masku trūkumu un citas kļūmes Covid-19 krīzē. Francijai arī bija nepietiekamas testēšanas iespējas, un valsts tika kritizēta par pārāk vēlu sociālās distancēšanās pasākumu ieviešanu.

Pret pašu Makronu izmeklēšana nevar tikt uzsākta, jo Francijas prezidentam viņa amata termiņa laikā ir tiesiskā imunitāte.

Republikas tiesa ir vienīgā Francijas tiesa, kur valdības ministri var tikt tiesāti viņu amata laikā. Tā tika izveidota 20.gadsimta deviņdesmitajos gados pēc liela mēroga veselības skandāla.

Jaunā izmeklēšana ir nošķirta no desmitiem prāvu, kas ir ierosinātas citās Francijas tiesās pret veco ļaužu pansionātiem un citām fiziskām un juridiskām personām saistībā ar Covid-19 krīzi.  

Francijā reģistrēto ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits ir piektais lielākais pasaulē - 29 893. Apmēram puse no tiem konstatēti pansionātos.

 

Top komentāri

LETA grammar
L
"ministri Agnesi Buzinu" - Vai LETA varētu noklausīties, kā skan Anjēsas Bizēnas vārda skanējums franciski? (Citādi vienreiz LETAi sanāk Anjēze, citreiz - Agnese, un vēl krieviskota par Buzinu) - https://www.pronounceitright.com/pronunciation/agnes-buzyn-14225
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits