Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francijas katedrāles dedzinātājam piespriests četru gadu cietumsods

Tiesa Francijā trešdien piesprieda četru gadu cietumsodu vīrietim, kurš 2020.gadā izraisīja ugunsgrēku, kas nodarīja ievērojamus postījumus gotiskajā katedrālē Nantes pilsētā.

Notiesātais ir 42 gadus vecs Ruandas pilsonis Emanuels Abajisenga. Viņam draud tiesvedība arī par citu incidentu, kurā viņš 2021.gadā nogalinājis priesteri Francijas rietumos.

Tiesa nosprieda, ka Abajisenga nebija psihiski vesels, kad viņš izraisīja ugunsgrēku Nantes Sv.Pētera un Sv.Pāvila katedrālē.

Tiesa arī aizliedza Abajisengam nēsāt ieročus un uzturēties Atlantijas Luāras departamentā, kura galvaspilsēta ir Nante, uz pieciem gadiem. 

Notiesātā advkāte Merjema Abkuī sacīja, ka klienta atbildes tiesā reizēm "bija nesakarīgas" un ka viņa kriminālatbildība esot apšaubāma. Viņa piebilda, ka gaida psihiatrisko testu rezultātus otrā tiesvedībā pret klientu un ka prāva par priestera slepkavību varētu notikt nākamā gada beigās.

Abajisenga, kurš ieradās Francijā 2012.gadā un bija brīvprātīgais vietējā katoļu diecēzē (bīskapijā), jau prāvas sākumā atzinās ugunsgrēka izraisīšanā.

Viņš sacīja, ka esot iegājis katedrālē lūgties, bet "zaudējis kontroli", ejot garām vietai, kur viņš 2018.gadā cietis vardarbīgā uzbrukumā. Abajisenga sacīja, ka nožēlo notikušo un lūdz piedošanu.

Abajisenga vairākkārt bija neveiksmīgi pieprasījis patvērumu un saņēmis rīkojumu 2019.gadā atstāt Franciju, un tas esot viņu dziļi satraucis. 

Tiesa atzina apsūdzētā veselības problēmas, tostarp dzirdes grūtības, urīna nesaturēšanu, plaušu kaites un ēšanas problēmas. 

Prokurore Veronika Vestēra-Visa sacīja, ka apsūdzētais aizdedzinājis katedrāli apzināti "milzīgu dusmu un atriebības jūtu dēļ, kas bija saistītas ar viņa administratīvo situāciju".

Ugunsdzēsēji ātri ierobežoja ugunsgrēku un izglāba ēku, tomēr uguns iznīcināja slavenās 17.gadsimta ērģeles, kas bija pārdzīvojušas franču revolūciju un Otrā pasaules kara laika bombardēšanu.

Tika zaudēti arī citi nenovērtējami artefakti, gleznas un vitrāžas, kurās bija 16.gadsimta stikla fragmenti. 

Katedrāles īpašnieki novērtēja tai nodarītos postījumus ar vairāk nekā 40 miljoniem eiro.

Ugunsgrēks Nantē notika 15 mēnešus pēc postošā ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrālē, kurš bija radījis jautājumus par drošības riskiem citām vēsturiskām baznīcām Francijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits