Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

G20 komunikē projekts: Vācija un Ķīna apņemas palielināt iekšējo patēriņu

Pasaules visveiksmīgākās eksportētājvalstis - Ķīna un Vācija - varētu apņemties īstenot pasākumus, lai veicinātu iekšējo patēriņu, liecina G20 samita komunikē projekts.

Saskaņā ar dokumenta projektu Pekina un Berlīne, kā arī virkne citu eksportētājvalstu varētu piekrist pasākumiem, kuru mērķis ir līdzsvarot globālās tirdzniecības plūsmas un atbalstīt jaunu darbavietu radīšanu, samazinot savu partneru tirdzniecības deficītu.

"Austrālija, Brazīlija, Kanāda, Ķīna, Vācija, Dienvidkoreja un Indonēzija, kuru publiskās finanses saglabājas relatīvi spēcīgas, (..) īstenos sapratīgus pasākumus iekšējā pieprasījuma atbilstošai atbalstīšanai," teikts komunikē projektā.

Pasaules lielāko tautsaimniecību līderi, kuru pārstāvētās valstis nodrošina 85% no pasaules kopējā iekšzemes kopprodukta (IKP), pulcējušies Kannās, lai apspriestu iespējamos ceļus globālās ekonomiskās lejupslīdes novēršanai.

Ceturtdien notikušajās sarunās dominēja eirozonas parādu krīzes izraisīto problēmu novēršana un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības (ES) Finanšu stabilitātes fonda rīcībā esošo līdzekļu palielināšanas iespējas, lai glābtu Eiropas vienoto valūtu un pasargātu bankas Grieķijas bankrota gadījumā.

Savukārt piektdien paredzēts apspriest pasākumus ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, un tostarp sagaidāms, ka īpašs spiediens tiks izdarīts uz Ķīnu un Vāciju, pārējām lielvalstīm pieprasot to iekšējā patēriņa palielināšanu.

Kā liecina samita galadokumenta projekts, valstīm ar pozitīvu ārējās tirdzniecības bilanci jāīsteno "makroekonomiska politika, lai pārorientētos uz izaugsmi, kura lielākā mērā rada iekšējais [patēriņš], tādējādi atbalstot globālo atlabšanu un finansiālo stabilitāti".

Vēl neapstiprinātajā dokumenta projektā, kurš nonācis aģentūras AFP rīcībā, formulēti arī īpaši pasākumi, kuri būtu veicami Vācijai un Ķīnai.

"Vācija īstenos pasākumus privātā patēriņa un investīciju veicināšanai (..), novēršot trūkumus, kas var izraisīt neaktīvu investēšanu un lielus privātos uzkrājumus," teikts dokumenta projektā.

Savukārt Ķīna veicinās iekšējo patēriņu, "īstenojot pasākumus sociālo drošības tīklu nostiprināšanai, palielinot mājsaimniecību ienākumus un mainot ekonomiskās izaugsmes tendenci".

"Šīs darbības stiprinās pasākumi valūtas apmaiņas kursu lielākas elastības veicināšanai, lai (..) pamazām samazinātu ārvalstu [valūtas] rezervju akumulācijas tempu," paredz G20 samita komunikē projekts.

Paredzēts, ka G20 galotņu sanāksme noslēgsies piektdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits