Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Igaunijas prezidents Ilvess iesaistās iekšpolitiskās vētras nogludināšanā

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piektdien pie sevis ir uzaicinājis visu parlamentā pārstāvēto partiju vadītājus, lai apspriestu valsts iekšpolitisko situāciju, kas, viņaprāt, ir «ārkārtīgi satraucoša», tādēļ zem jautājuma zīmes esot «Igaunijas partiju demokrātijas uzticamība».

Prezidenta satraukums saistīts ar skandālu valdošajā politiskajā spēkā - Reformu partijā -, kas šonedēļ no savām rindām izslēdza Eiroparlamenta deputāti Kristīnu Ojulandu, kuru apsūdz par nelikumīga balsojuma organizēšanu partijas iekšējās vēlēšanās.

Apmāna partijas pārvaldi

Premjerministra Andrusa Ansipa vadīto centriski labējo partiju pagājušajā nedēļā satricināja publikācija laikrakstā Eesti Express. Tā vēstīja, ka maijā notikušajās Reformu partijas valdes vēlēšanās, kas tika organizētas elektroniski, nobalsots vairāku vecāka gadagājuma partijas biedru vārdā, lai gan šīs personas balsojumā nemaz nepiedalījās.

Eesti Express rakstīja, ka uz pensionāru vārda izveidotas viltus elektroniskā pasta adreses, lai no partijas pārvaldes pieprasītu lietotājvārdus un paroles, kas pēc tam tika izmantotas, lai iereģistrētos partijas iekšējā tīklā un nobalsotu, tādējādi ietekmējot vēlēšanas.

Vēlāk atklājās, ka kopumā viltus ceļā nodotas 39 balsis, no kurām vairums nāca no Rietumviru apriņķa. Šī reģiona Reformu partijas nodaļu kopš 2007. gada vadīja bijusī ārlietu ministre K. Ojulanda.

Iekšējās izmeklēšanas laikā partijas attīstības direktore Rietumviru apriņķī Taimi Sambliku atzinās, ka viņa ir veikusi datu zādzību K. Ojulandas un Rietumviru apriņķa vadītāja Einara Valbauma uzdevumā.

K. Ojulandas iespējamo saistību ar notikušo pastiprināja atklājums, ka viņa ir samaksājusi partijas biedra naudu par 39 cilvēkiem, kuru identitātes bija izmantotas, lai veiktu viltus balsojumu.

Pašreizējā eiroparlamentāriete apgalvo, ka nav vainīga, jo partijas iekšējās vēlēšanās bijusi viena no veiksmīgākajām kandidātēm un viņas rezultātu nespējot ietekmēt daži desmiti balsu.

Ēna uz nacionālā lepnuma

Reformu partijas vēlēšanu skandāls Igaunijas sabiedrībā ļāvis skaļāk izskanēt balsīm, kas apšauba elektronisko vēlēšanu, ko mūsu ziemeļu kaimiņi uzskata par vienu no saviem lielākajiem sasniegumiem, uzticamību.

Tallinas mērs un Igaunijas parlamenta lielākā opozīcijas spēka - Centra partijas - līderis Edgars Savisārs paziņojis, ka e-vēlēšanas ir «aizdomīga un tumša lieta». «Es jau no paša sākuma brīdināju, ka viss, kas ir saistīts ar e-vēlēšanām, rada aizdomas, un nu mēs tam guvām apstiprinājumu,» viņš sacīja portālam Delfi.ee, piebilstot, ka nekas tāds, visticamāk, nenotiktu, balsojot tradicionālajā veidā.

Reformu partijas vadība izteikusi nožēlu, ka atsevišķu personu nelietīgas rīcības dēļ tagad tiek apšaubīta Igaunijas e-vēlēšanu sistēma kopumā. Tajā pašā laikā reformieši uzsver, ka nacionālā elektroniskās balsošanas sistēma, kurai nav nekāda sakara ar Reformu partijas iekšējo balsošanas sistēmu, ir pietiekami droša pret iespējamiem krāpniecības gadījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits