Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Islāmisti ar gaļas cirvjiem vēršas pret Lielbritāniju

Lielbritānijas sabiedrība ceturtdien mēģināja atkopties no šoka, bet tiesībsargājošās iestādes, valdība un mediji centās izdibināt, kādēļ trešdien Londonas dienvidaustrumos gaišā dienas laikā cilvēku pilnā ielā divi radikāli musulmaņi ar nažiem un gaļas cirvi nogalināja jaunu karavīru.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pēc ceturtdienas rītā notikušās ārkārtas nacionālās drošības sanāksmes nosodīja uzbrukumu kā islāmu apkaunojošu un paziņoja, ka tas neapturēs valsti arī turpmāk stāties pretī terorismam.

Šķita, ka izņem orgānus

Aculiecinieki stāsta, ka trešdien pēcpusdienā Vulidžas priekšpilsētā netālu no Karaliskās artilērijas kazarmām vieglā automašīna notriekusi vīrieti, kurš gājis pa ietvi. No tās izkāpuši divi melnādaini vīrieši, no kuriem vienam rokās bija nazis un gaļas cirvis, bet otram - virtuves nazis un pistole.

Viņi piesteigušies klāt zemē guļošajam un sākuši to graizīt un durstīt, dažiem aculieciniekiem izskatījies, ka uzbrucēji mēģina izgriezt upura iekšējos orgānus. Uzbrukuma laikā abi vīrieši saukuši Allahu akbar (Allāhs, visuvarenais), bet tad turpat sākuši lūgties. Pēc tam viņi asiņu paltī guļošo līķi izvilkuši uz ielas braucamās daļas.

Daži garāmgājēji vērsušies pie uzbrucējiem un lūguši atļauju palīdzēt upurim. Viens no slepkavām atļāvis to darīt, bet piekodinājis, ka mirušajam var tuvoties tikai sievietes.

Aptuveni 20 minūtes līdz policijas specvienības atbraukšanai uzbrucēji netraucēti pastaigājās pa ielu un pozēja garāmgājējiem, kas to iemūžināja savos telefonos. Kādā video redzamais viens no uzbrucējiem, kurš ticis identificēts kā Maikls Adeboladžo, paskaidro, kādēļ viņi izdarīja slepkavību.

«Mēs zvēram pie visuvarenā Allāha, ka nekad nebeigsim cīnīties pret jums, ja jūs mūs neliksiet mierā. Jūsu cilvēki nekad nebūs drošībā. Vienīgais iemesls, kādēļ mēs to izdarījām, ir musulmaņi, kas ik dienu mirst no britu karavīru rokām,» mierīgā balsī sacīja vīrietis, kurš asinīm notrieptajās rokās turēja nazi un gaļas cirvi. «Mums viņi ir jāapkauj, tāpat kā viņi apkauj mūs. Aci pret aci un zobu pret zobu. Gāziet savu valdību, viņiem ir vienalga par jums. Vai jūs domājat, ka Deivids Kamerons cietīs, kad mēs iziesim ielās ar ieročiem? Vai jūs domājat, ka mirs politiķi? Nē, tas notiks ar tādiem parastiem cilvēkiem kā jūs un jūsu bērniem. Tādēļ atbrīvojieties no viņiem [valdības]. Pasakiet, lai viņi ved atpakaļ mūsu karavīrus un mēs visi varam dzīvot mierā.»

Pēc policijas ierašanās uzbrucēji metušies likumsargu virzienā, tādēļ viņi atklājuši uguni, ievainojot abus vīriešus, kuri pēc tam ievietoti divās dažādās slimnīcās.

Avoti drošības iestādēs ceturtdien informējuši, ka uzbrucēji esot nigēriešu izcelsmes Lielbritānijas pilsoņi. Viņi esot bijuši iekšējā izlūkdienesta MI5 un policijas redzeslokā, rakstīja The Daily Telegraph. 28 gadus vecais M. Adeboladžo nākot no kristiešu ģimenes, bet pirms desmit gadiem pārgājis islāma ticībā.

Skotlendjards ceturtdien apstiprināja, ka nežēlīgā uzbrukuma upuris ir 22 gadus vecs karavīrs. Ievērojot vīrieša tuvinieku lūgumu, tiesībsargājošās iestādes atteicās izpaust viņa vārdu.

Musulmaņi nobijušies

D. Kamerons paziņoja, ka «pretīgā» uzbrukuma mērķis bija sašķelt Lielbritānijas sabiedrību: «Tas nebija tikai uzbrukums Lielbritānijai un britu dzīvesveidam, tā bija nodevība pret islāmu. Mēs kopīgiem spēkiem sakausim ekstrēmismu.»

Nosodījumu izteikuši arī vietējās musulmaņu sabiedrības līderi. «Cilvēki, kas veica šo nodarījumu, nerunā manā vārdā, nerunā manas kopienas vai pārējās valsts vārdā. Mums ir jāpauž visstingrākais nosodījums,» Lielbritānijas Islāma biedrības izpilddirektore Džūlija Sidiki ceturtdien sacīja raidstacijai BBC Radio 4.

Daudzi Londonas musulmaņi pēc trešdienas uzbrukuma baidās iziet no mājām, jo naktī uz ceturtdienu Vulidžā aptuveni 250 galēji labējās organizācijas Anglijas aizsardzības līga locekļu iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Izmeklētāju galvenais uzdevums būs noskaidrot, vai uzbrucēji darbojušies vienatnē, vai arī nežēlīgā slepkavība bijusi daļa no plašākas sazvērestības.

Analītiķi prognozē, ka atsevišķi politiskie spēki notikušo var izmantot, lai sabiedrības darba kārtībā atjaunotu jautājumu par nepieciešamību pārskatīt Lielbritānijas imigrācijas politiku. Bet valdība varētu atgriezties pie nesen noraidītā priekšlikuma paplašināt drošības iestāžu pilnvaras kontrolēt pilsoņu darbības interneta vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits