Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
"Ukraiņu karavīr! Tavu līķi atradīs, kad nokusīs sniegs," rakstīts kādā īsziņā

Īsziņu karš pret ukraiņu karavīriem frontē

Gada pirmajos mēnešos pastiprinājusies karadarbība Ukrainas austrumos, kur cīņās pret Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem krituši vai ievainoti desmitiem ukraiņu karavīru. Tomēr ienaidnieks pret viņiem izmanto ne tikai nāvējošus kaujas ieročus, bet arī propagandas rīkus. Frontes tuvumā izvietotās ukraiņu militārpersonas savos mobilajos telefonos no nezināmiem sūtītājiem regulāri saņem īsziņas, kuru vēstījumu mērķis ir viņus iebiedēt un demoralizēt. Ir pamats domāt, ka ziņas nosūtītas, izmantojot Krievijas militārās tehnoloģijas, kas ir izvietotas Austrumukrainā.

"Ukraiņu karavīr! Tavu līķi atradīs, kad nokusīs sniegs." Šādu īsziņu 31. janvāra rītā savos mobilajos telefonos vienlaikus saņēma daudzi iedzīvotāji Ščastjas pilsētiņā Luhanskas apgabalā. Ščastju kontrolē Ukrainas valdības spēki, tāpēc to regulāri apšauda promaskaviskie kaujinieki. Tā todien nebija vienīgā šāda veida īsziņa, ko saņēma Ščastjas iemītnieki.

"Ukraiņu karavīr, tu esi tikai lielgabalu gaļa saviem komandieriem," vēstīja cita īsziņa. 

Tādās pašas īsziņas 31. janvārī saņēma arī mobilo telefonu īpašnieki Avdijivkas pilsētā Doņeckas apgabalā. Avdijivka no 29. janvāra līdz 4. februārim piedzīvoja intensīvas apšaudes starp ukraiņu karavīriem un pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas kaujiniekiem. Avdijivkas kaujā dzīvību zaudēja vismaz 14 ukraiņu un aptuveni 30 Krievijas atbalstīto dumpinieku. 

Draudus un sagrozītu informāciju saturošas īsziņas karadarbības zonā dislocētās ukraiņu militārpersonas periodiski saņēmušas jau kopš 2014. gada, kad Ukrainas austrumos sākās bruņotais konflikts. Ziņu aģentūra Associated Press apkopojusi gandrīz četrdesmit no tām. 

2015. gada februārī ukraiņu karavīriem, kuri aizstāvēja promaskavisko spēku aplenkto stratēģiski nozīmīgo Debaļceves pilsētu, uz mobilajiem telefoniem tika nosūtītas īsziņas, kurām bija jārada iespaids, ka tās rakstījuši kara biedri. "Mūsu komandieris aizbēga. Ož pēc nepatikšanām. Šonakt arī mēs dodamies prom," bija rakstīts vienā no īsziņām. 

"Īsziņas pārsvarā bija draudošas un demoralizējošas, apgalvojot, ka komandieri mūs ir nodevuši un mēs esam tikai lielgabalu gaļa," bijušais karavīrs Romāns Čašurins, kurš piedalījās Debaļceves kaujā, stāstīja Associated Press. 
Dažkārt īsziņu sūtītāji mēģinājuši sēt šaubas par Ukrainas valdības godīgumu, piemēram, apgalvojot, ka valsts prezidents Petro Porošenko apzog ukraiņus, kamēr karavīri cīnās frontē. "Puiši, viņš mūs ir pārdevis amerikāņiem. Dodamies uz Kijevu," mudināja kāda no karavīriem nosūtītajām ziņām. 

Daudzās īsziņās novērotas rakstības kļūdas, kas esot tipiskas krievvalodīgajiem, kuri mēģina rakstīt ukraiņu valodā. Daļa tikušas nosūtītas no dīvainiem numuriem, piemēram, 77777. Savukārt citām īsziņām bijis neiespējams nosūtīšanas laiks – kāda ziņa it kā izsūtīta jau 1995. gadā. Šīs un vēl citas lietas liecina, ka notikusi elektronisko datu viltošana. 

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 15.maija laikrakstā Diena!

Top komentāri

:)
:
Nekas sevišķs. Ja paši ukraiņi, nedraudzējoties ar galvu, tur lieto mobilos telefonus, tad tehniski nav tas grūtākais uzdevums kaut kur pārtvert datu plūsmu, izfiltrēt telefonu numurus un pačakarēt prātus ar visādām muļķībām feiku īsziņu veidā. A kā tad ukraiņi tika pie tiem krievu telefonu sarunu ierakstiem, varbūt stāvēja runātājiem blakus ar reportiera mikrofonu rokās?...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits