Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Jaroslavs Kačiņskis nepatīkami pārsteidz Polijas lietuviešus, runājot par Lietuvas poļu problēmām

Polijas konservatīvās opozīcijas vadītājs ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis ir nepatīkami pārsteidzis Polijas lietuviešus, viņu apdzīvotās Punskas pilsētas apmeklējuma laikā runājot nevis par Polijas lietuviešu, bet gan par Lietuvas poļu problēmām, stāsta Polijas lietuviešu kopienas priekšsēdētāja Irēna Gasperavičūte.

Konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Kačiņskis otrdien Punskā sniedza preses konferenci vēl pirms tikšanās ar vietējiem lietuviešiem un stāstīja par to, kā Lietuvā diskriminē poļus.

"Kačiņskis nokavējās par vairāk nekā stundu un pirms tikšanās rīkoja preses konferenci. Viņš preses konferencē runāja par Lietuvas poļu lietām un skaidroja, kā viņi tiek diskriminēti Lietuvā, sacīja, ka viņa partija vēlēšanu uzvaras gadījumā nepieļaus poļu aizvainošanu Lietuvā," sacīja Gasperavičūte.

"Tikšanās gaitā mēs vērsām uzmanību uz to, ka mums šķiet dīvaini tas, ka atbrauc pie Polijas lietuviešiem un runā par Lietuvas poļiem, ka mēs gaidījām, ka tiks runāts par mūsu jautājumiem," teica Polijas lietuviešu kopienas vadītāja.

Kačiņskis nepatīkami pārsteidza Polijas lietuviešus arī ar to, ka raksturoja nesen notikušo lietuviešu uzrakstu huligānisko aizķēpāšanu ar krāsu Punskas rajonā kā "nenozīmīgu incidentu".

"Viņa runāšana Punskā par Lietuvas poļiem liecina par to, ka mēs - Polijas lietuvieši - esam kļuvuši par Lietuvas-Polijas attiecību ķīlniekiem. Kačiņskis pats izteica domu, ka etniskās minoritātes tiesības daļēji būs atkarīgas no tā, kā tiks ievērotas poļu etniskās minoritātes tiesības Lietuvā," sacīja Gasperavičūte.

Viņa arī pauda izbrīnu par Polijā dominējošo pārliecību, ka Lietuvas poļi tiekot diskriminēti, lai gan Varšavas kritizētais jaunais Lietuvas Izglītības likums ir analoģisks attiecīgam Polijas likumam.

"Visi Polijā uzskata, ka Lietuvā poļus diskriminē, un punkts. Tā ir kā reliģiska dogma, nav vajadzīgi nekādi argumenti. Viņi uzskata, ka Izglītības likums Lietuvā ir šausmīgs, lai gan tas ir tieši tāds pats kā Polijā. [Polijā] runā, ka Lietuvā esot šausmīga diskriminācija. Savukārt tas, ka pēdējos gados ir slēgta puse lietuviešu skolu Polijā, neesot nekas īpašs," sacīja Gasperavičūte.

Polijas lietuviešu skolu audzēkņiem arī trūkst mācībugrāmatu lietuviešu valodā.      

Saskaņā ar Lietuvas vēstniecības Polijā datiem Polijas ziemeļaustrumos - Punskas pilsētā un tās apkārtnē -dzīvo apmēram 15 tūkstoši etnisko lietuviešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits