Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Leiena aicina Ukrainai nodot tankus Leopard

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien pievienojusies aicinājumiem apgādāt Ukrainu ar tankiem Leopard.

"Domāju, Ukrainai jāsaņem visa kara tehnika, kas tai nepieciešama un ko viņi (ukraiņi) var izmantot savas tēvzemes aizstāvēšanai," apmeklējot NATO galveno mītni Briselē, paziņoja fon der Leiena.

Ukrainai jāsaņem ne tikai modernas pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet arī cita veida kara tehnika, kas tai nepieciešama valsts aizsardzībai, norādīja EK prezidente.

Mainot savu iepriekšējo nostāju, Vācija pagājušajā nedēļa paziņoja, ka piešķirs Ukrainai aptuveni 40 kājnieku kaujas mašīnas "Marder".

Taču uz Vācijas kancleru Olafu Šolcu tiek izdarīts arvien lielāks spiediens, lai Berlīne beidzot izlemtu nodot Ukrainai arī smagos tankus "Leopard".

Berlīne tomēr uzstāj, ka šādu soli tā varētu spert vienīgi kopā ar citiem sabiedrotajiem.

NATO un ES sadarbības deklarācijas parakstīšanas ceremonijas laikā fon der Leiena uzsvēra, ka Ukraina aizstāv ANO Hartas pamatprincipus, cilvēku pamattiesības un starptautiskās normas.

Iepriekš otrdien atbalstu Ukrainas apgādāšanai ar tankiem "Leopard" izteica arī Bundesvēra rezervistu apvienības prezidents Patriks Zensburgs.

Intervijā mediju grupai "Redaktionsnetzwerk Deutschland" (RDN) Zensburgs norādīja, ka kaujas mašīnas "Marder" sniedz iespēju ātri pārvietot kājniekus no vienas vietas uz otru, taču tās darbojas visefektīvāk kombinācijā ar smagajiem kaujas tankiem.

Tāpēc, viņaprāt, nākamais loģiskais solis ir ukraiņu apbruņošana ar moderniem smagajiem tankiem.

Zensburgs piebilda, ka iespējama arī citas valsts bruņojumā esošo cita tipa tanku piešķiršana Ukrainai.

Dažas Rietumu lielvalstis līdz šim izvairījušās no smago tanku nodošanas Ukrainai, atrunājoties ar iespējamo karadarbības eskalāciju.

Tikmēr tādas valstis kā Polija vai Spānija, kas gatavas nodot Ukrainai to rīcībā esošos tankus "Leopard", nevar to darīt bez Vācijas atļaujas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits