Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lielbritāniju pārņēmušas svinības par jaundzimušo troņmantnieku

Tūkstošiem britu aizvadīto nakti dzīroja pie Bakingemas pils un citur Londonā, līksmojot par karaliskajā ģimenē piedzimušo troņmantnieku.

Kembridžas hercogiene Ketrina pirmdien plkst.16.24 laida pasaulē 3,8 kilogramus smagu puiku. Dzemdības ilgušas desmit stundas, tajās piedalījās arī princis Viljams. "Mēs nevaram būt laimīgāki," teikts īsā prinča Viljama paziņojumā.

Karaliskā ģimene izdevusi īsu paziņojumu, paužot prieku par jaundzimušo mazuli. "Karaliene, Edinburgas hercogs, Velsas princis, Kornvolas hercogiene, princis Harijs un abu ģimeņu pārstāvji ir informēti un sajūsmā par šīm ziņām," teikts karaļnama paziņojumā.

Princis Čārlzs izdevis arī atsevišķu paziņojumu, norādot, ka viņš un Kornvolas hercogiene ir "ārkārtīgi priecīgi par mana pirmā mazbērna nākšanu pasaulē". "Šis ir ļoti īpašs brīdis Viljamam un Ketrinai, un mēs esam ļoti priecīgi par viņu puikas piedzimšanu," teikts prinča Čārlza paziņojumā. "Kļūt par vecvecāku ir īpašs notikums ikviena dzīvē, kā man pēdējos mēnešos ir teikuši neskaitāmi laipni cilvēki. Es esmu ļoti lepns un laimīgs, kļūstot par vectēvu, un nepacietīgi gaidu tikšanos ar mazuli."

Pēc paziņojuma par mazuļa nākšanu pasaulē pie Svētās Mērijas slimnīcas sapulcējušies laba vēlētāji un žurnālisti skaļi uzgavilēja. Pēc tam, atbilstoši tradīcijām, Bakingemas pils dārzā aiz galvenajiem vārtiem izlikts slimnīcas mediķu parakstīts paziņojums par mazuļa piedzimšanu. Ārstu parakstītais dokuments uz Bakingemas pili nogādāts policijas eskorta pavadībā.

Līdz ar pirmajām ziņām par Kembridžas hercogienes iestāšanos slimnīcā pirmdien pie Bakingemas pils pulcējās tūkstošiem cilvēku, kuru skaits vakarā pieauga, līksmojot par jaunā troņmantnieka nākšanu pasaulē. Jaundzimušajam bērnam vēl nav dots vārds, taču viņam pienākas tituls Viņa Karaliskā Augstība Kembridžas princis.

Par godu britu karaliskās ģimenes jaunākajai atvasei otrdien plkst.14 Bakingemas pils parkā nograndēs 41 šāviņu zalve, kā arī 62 šāviņu zalve no Londonas Tauera. Vienlaikus plkst.14 sāks zvanīt arī Vestminsteres abatijas, kur 2011.gada aprīlī Viljams un Ketrina salaulājās, baznīcas zvani. Apsveikumus Kembridžas hercogu ģimenei paudusi arī vairums pasaules valstu līderu.

Britu laikraksti ziņu par troņmantnieka piedzimšanu publicējuši pirmajās lapās, daudziem uzliekot vienkāršu virsrakstu "Tas ir zēns". Savukārt tabloīds The Sun (Saule) uz vienu dienu savu nosaukumu nomainījis uz The Son (Dēls). Tikmēr kreisi orientētais laikraksts Guardian brīdinājis jaundzimušo mazuli, ka kāpšana tronī viņam nav gaidāma ātrāk kā pēc 50 gadiem, turklāt, nemaz nevarot zināt, kāda būs Lielbritānijas politiskā iekārta 2065.gadā.

Arī Atlantijas okeāna otrā pusē mediji un sabiedrība aizrautīgi sekoja līdzi britu karaliskās ģimenes pieaugumam, visiem lielajiem ziņu kanāliem, kā CNN, Fox News un MSNBC, pārtraucot programmas raidījumus, lai speciālreportāžā no Londonas paziņotu par jaundzimušo.

Svinot bērna piedzimšanu, Lielbritānijas redzamākie objekti, tostarp panorāmas rats Londonas acs, Trafalgaras laukuma strūklaka un tornis BT Tower, tika izgaismoti zilā un sarkanā krāsā. Zilas krāsas gaismās izgaismoti arī vairums pasaulē slavenu objektu, kā Niagāras ūdenskritums un Toronto televīzijas tornis, bet Jaunzēlandes valdība paziņojusi, ka otrdien zilās krāsas gaismās atspīdēs visi 37 valsts oficiālie krāšņākie apskates objekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits