Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuvā no 1991.gada Medininku slaktiņa krimināllietas pazudis svarīgs videomateriāls

Lietuvā no krimināllietas par 1991.gadā notikušo asinspirti Medininku robežkontroles punktā pazudis lietiskais pierādījums - videomateriāls, kas uzņemts drīz pēc traģēdijas, vēsta laikraksts Lietuvos žinios. Iespējams, ka tas varēja pazust Ģenerālprokuratūrā, bet, kā izteikusies šīs iestādes pārstāve, neesot nekādu dokumentu, kas apliecinātu, ka tāds materiāls vispār bijis.

Lai gan par varbūtēju videomateriāla pazušanu runāts jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, tas apstiprinājies Lietuvas apelācijas tiesas sēdē decembra vidū. Traģēdijas rītā nofilmēto kadru autors ir pilnīgi pārliecināts, ka tiesas sēdē rādītais materiāls nav viņa roku darbs. Kā šajā sakarā izteicies pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs, pašreizējais Lietuvas deputāts Eiropas Parlamentā (EP) Vītauts Landsberģis, šāds fakts liek domāt, ka jārīko "izmeklēšana par Medininku lietas izmeklēšanu". "Taču pagaidām neviens to darīt negrasās," viņš piebildis.

1991.gada 31.jūlija naktī ap pulkst.4 omoniešu uzbrukumā Medininku robežkontroles punktam pie Baltkrievijas robežas tika smagi ievainoti un vēlāk slimnīcā mira septiņi Lietuvas robežsargi un muitnieki. Mediķiem izdevās glābt tikai viena smagi ievainota muitnieka dzīvību. Šokējošos kadrus pēc slaktiņa vēl rīta krēslā ar dienesta videokameru fiksēja netālā Lavorišķu muitas posteņa priekšnieks Vīts Petruškevičs. Viņš atceras, ka filmējis 30-40 minūtes un kameru izslēdzis, tikai ierodoties toreizējam ģenerālprokuroram, bet nofilmēto videomateriālu atdevis Muitas departamenta vadībai, kam tas bija jānodod tālāk Ģenerālprokuratūrai.

Sarunā ar Lietuvos žinios žurnālistu viņš izteicis nožēlu, ka nav izgatavota šā materiāla kopija - tobrīd tādas iespējas arī neesot bijis. "Vēlāk mēs ne vienreiz vien ar Muitas departamenta vadības starpniecību lūdzām parādīt šo materiālu, bet saņēmām atbildi, ka tas neesot iespējams. Tad manās ausīs nāca runas, ka šī kasete vispār pazudusi," stāstījis Petruškevičs, atzīdams, ka sākumā neesot spējis tam noticēt - jo īpaši tāpēc, ka Ģenerālprokuratūras darbinieki apgalvojuši, ka ieraksts ir saglabājies un tiks nodots tiesai.

Liecības par traģēdijas rītā redzēto Petruškevičs pirmo reizi sniedza tikai pagājušajā mēnesī jau pieminētajā Apelācijas tiesas sēdē, vairāk nekā 21 gadu pēc notikušā. Lai gan līdz tam viņš vairākkārt runājis par to dažādos pasākumos un radiopārraidēs, nedz tiesnešus, nedz prokurorus viņa liecības visu šo laiku acīmredzot nav interesējušas, secina avīze. Tiesā rādīts videomateriāls, kura autors esot Petruškevičs, bet drīz vien kļuvis skaidrs, ka tas ir trīs četras reizes īsāks un acīmredzami samontēts - par to ļāvis spriest arī dažādo kadru atšķirīgais datējums, kura vietām pat vispār trūcis. Vēl vairāk - kamera fiksējusi laiku ap pulksten deviņiem rītā, lai gan Petruškevičs filmējis krietni pirms septiņiem. Tiesas sēdē pirms materiāla noskatīšanās Petruškevičs tiesnešiem pastāstījis par būtiskākajiem momentiem, ko toreiz fiksējis, - pistoles un automāta patronu čaulītēm, tuvējā mežā nomīņātu vietu, acīmredzams, slēptuvi ar minerālūdens pudeli, netālajām mājām, no kurām, kā bijis redzams, braucis kāds transportlīdzeklis, un asins peļķīti, kas iztecējusi no muitnieku vagoniņa. Taču tiesā parādītajos kadros nekas no tā visa nebija redzams.

Pēc Landsberģa teiktā, ir skaidrs, ka kādam bijis izdevīgi, lai šīs lietas izmeklēšana pēc iespējas ieilgtu, lai varētu "noslēpt galus" un panākt, ka tiek izmeklēta tikai viena nozieguma versija. Līdzīgu viedokli paudis arī pats bijušais Lavorišķu muitas posteņa priekšnieks. "Kā politiķis varu iedomāties, ka pamatā varēja būt politiskās intereses - jādomā, citas valsts intereses, lai tā netiktu apsūdzēta kara noziegumos," sacījis Landsberģis, izteikdams pieņēmumu, ka šai nolūkā izdevies ietekmēt pakļāvīgākus Ģenerālprokuratūras darbiniekus.

Tikmēr Ģenerālprokuratūras pārstāve laikrakstam skaidrojusi, ka Medininku lietā nav nekādu pavadrakstu, kas apliecinātu, ka toreizējam lietas izmeklētājam nodots Petruškeviča filmētais materiāls.

Saskaņā ar Lietuvas Ģenerālprokuratūras versiju Medininku robežpunkta muitnieku noslepkavošanai toreiz izveidota grupa, kurā bijuši trīs Rīgas omonieši - par pretvalstisku darbību vēlāk Latvijā notiesātais Konstantīns Mihailovs jeb agrākais Konstantīns Ņikuļins, Andrejs Laktionovs un Aleksandrs Rižovs, bet pavēli izdarīt šo noziegumu devis Rīgas OMON komandieris Česlavs Mliņņiks. Omonieši sadzinuši muitniekus vagoniņā un ar šāvieniem galvā ievainojuši vai nogalinājuši viņus.

Par dalību Medininku asinspirtī Lietuvas tiesībsargāšanas iestādēm līdz šim izdevies saukt pie atbildības tikai bijušo Rīgas omonieti Mihailovu, piespriežot viņam mūža ieslodzījumu.

Attiecībā uz trim pārējiem apsūdzētajiem, kas ir Krievijas pilsoņi, - Aleksandru Rižovu, Andreju Laktionovu un Česlavu Mļiņņiku - tiesa aizpērn jūlijā saskaņā ar jauno Lietuvas kriminālkodeksa redakciju pārkvalificēja agrākās apsūdzības kriminālnoziegumos par apsūdzībām noziegumos pret cilvēci, kam nav noilguma. Neraugoties uz Lietuvas izdotajiem Eiropas aresta orderiem, Krievija atsakās viņus izdot.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits