Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuvā pēc parlamenta vēlēšanām varas groži nonāks kreiso partiju rokās

Lietuvā pēc svētdien aizvadītās parlamenta vēlēšanu otrās kārtas varas groži, visticamāk, nonāks kreiso un populistu partiju rokās.

Sociāldemokrāti, Darba partija un partija Kārtība un taisnīgums, kurām kopā parlamentā izdevies iegūt 79 vietas, jau sākušas sarunas par koalīcijas veidošanu. Šobrīd pie varas esošā Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti parlamentā ieguvusi 32 vietas.

"Mēs esam vienojušies veidot trīs partiju koalīciju, premjerministra amatam tiekot sociāldemokrātiem," pēc pirmo vēlēšanu rezultātu paziņošanas pavēstīja sociāldemokrātu līderis Aļģirds Butkevičs. "Mēs plānojam parakstīt mūsu koalīcijas vienošanos, tikko kā Centrālās vēlēšanu komisija (CVK) būs apstiprinājusi rezultātus," paziņoja Butkevičs.

Vēlēšanu rezultāti liecina, ka centriski kreisie sociāldemokrāti parlamentā ieguvuši 38 vietas, populistiskā Krievijā dzimušā biznesmeņa Viktora Uspaskiha Darba partija ieguvusi 30 vietas, bet savulaik impīčmenta ceļā no prezidenta amata atstādinātā Rolanda Paksa partija Kārtība un taisnīgums - 11 vietas.

Lietuvas Seimā pavisam ir 141 deputātu vieta, 70 no tām tiek sadalītas daudzmandātu apgabalos pēc partiju un koalīciju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos. Jau ziņots, ka 14.oktobrī notikušajā pirmajā kārtā tika sadalīti 73 mandāti, bet viena apgabala rezultāti anulēti nopietnu pārkāpumu dēļ, un tur atkārtotas vēlēšanas var notikt ne agrāk kā pēc pusgada - līdz tam Lietuvas parlamentā strādās tikai 140 deputāti.

Vēlēšanu otrajā kārtā bija jāievēl vēl 67 deputāti vienmandāta apgabalos. Par šiem mandātiem sacentās 134 kandidāti, kas pirmajā kārtā vienmandāta apgabalos ieguva visvairāk balsu. Vēlēšanu otrajā kārtā vēlētāju aktivitāte bijusi zemāka nekā pirmajā kārtā - tikai ap 35%. Pirmajā vēlēšanu kārtā vēlētāju aktivitāte sasniedza 53%.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits