Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lietuvas iekšlietu ministre aicina Interpola dalībvalstis balsot pret Krievijas un Baltkrievijas priekšlikumiem

Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite otrdien aicināja Interpola dalībvalstis neatbalstīt Krievijas un Baltkrievijas iesniegtos rezolūciju projektus Interpola Ģenerālās asamblejas 91.sesijā, pavēstīja Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Bilotaite nosūtījusi vēstules saviem kolēģiem Eiropas Savienības (ES) valstīs un Šengenas zonas valstīs, kā arī ES iekšlietu komisārei Ilvai Jūhansonei.

"Mūsu kopīgā nostāja pret šīm rezolūcijām ir ārkārtīgi svarīga, lai aizsargātu Interpola pamatvērtības un principus. Es aicinu izveidot plašāku demokrātisko valstu aliansi, kas iebilstu pret Krievijas un Baltkrievijas priekšlikumiem, jo mūsu vienotie centieni ir būtiski, lai nodrošinātu Interpola uzticamību un politisko neitralitāti, kā arī efektīvu un pārredzamu cīņu pret starptautisko noziedzību," uzsvērusi Bilotaite.

Ministre aicina valstis balsot pret abiem rezolūciju projektiem vai arī izslēgt tos no Interpola Ģenerālās asamblejas darba kārtības.

Lietuvas Iekšlietu ministrija norāda,  ka Krievijas iesniegtais rezolūcijas projekts par grozījumiem Interpola statūtos, kurā ierosināts, ka Interpola dalībvalstis var izbeigt savu dalību tikai pašas, ir pretrunā ar Ukrainas ierosināto un pagājušajā gadā Interpola Ģenerālajā asamblejā pieņemto rezolūciju.

Ukraina tolaik izvirzīja priekšlikumu izslēgt  Interpola dalībvalstis, kas pārkāpj organizācijas noteikumus un principus. Pagājušā gada rezolūcijā Interpola darba grupai tika uzdots izvērtēt dalībvalstu izslēgšanas vai dalības apturēšanas juridiskos aspektus.

Ja Krievijas ierosinātā rezolūcija tiktu pieņemta, tā ne tikai būtu pretrunā  ar iepriekšējo Ģenerālās asamblejas rezolūciju un joprojām notiekošo ekspertu grupas darbu, bet arī būtībā liegtu iespēju apturēt Interpola dalībvalstu pilnvaras, pat ja tās ļaunprātīgi izmanto savu dalību politiskos nolūkos un neievēro Interpola pamatvērtības.

Savukārt Baltkrievija, apgalvojot, ka pārbaudes termiņi ir pārāk ilgi, cenšas noteikt par pienākumu Interpolam pēc noteikta laika publicēt Interpola  paziņojumus par meklētām personām, pat ja tie vēl nav pārbaudīti. Lietuvas iekšlietu ministre uzskata, ka tas negatīvi ietekmētu pārbaudi, ko veic Interpola ģenerālsekretariāts, un apdraudētu Interpola politisko neitralitāti.

Jautājums par Interpola politisko neitralitāti ir īpaši svarīgs Lietuvai, lai no politiski motivētas vajāšanas pasargātu tiesnešus, prokurorus un citas amatpersonas, kas strādāja pie 1991.gada 13. janvāra lietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits