Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Lietuvas laikraksts baltkrievu disidenta datu nodošanu Minskai saista ar ienesīgu biznesa darījumu

Skandālam ap faktu, ka Lietuvas varas iestāžu nepārdomātā rīcība ļāvusi Baltkrievijai aizturēt disidentu Aļesu Beļacki, iespējams, ir gluži citādi pirmsākumi, nekā apgalvo Lietuvas valdība, raksta avīze "Lietuvos žinios".

Lai gan premjerministrs Andrjus Kubiļus Beļacka bankas konta numura izdošanu Minskai nosaucis par pārpratumu un skaidrojis ar sistēmas nepilnībām un koordinācijas trūkumu starp dažādām institūcijām, laikraksta rīcībā esošā informācija liek domāt, ka aiz notikušā varētu slēpties nesen noslēgts ienesīgs ģimenes biznesa darījums.

Proti, izrādās, ka tikai dažas dienas pirms šo datu nosūtīšanas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīma varas iestādēm Minska devusi zaļo gaismu lielām Lietuvas uzņēmēju investīcijām Mogiļevas apgabalā.

Slēdzot līgumu 77 miljonu eiro (54 miljonu latu) vērtībā, lietuviešus konsultējis advokātu birojs Baltkrievijā, ko pārrauga viens no Lietuvas biroja "Bernotas & Dominas Glimstedt" partneriem - Egidijs Bernots. Darījums akceptēts Baltkrievijas varas iestāžu augstākajā līmenī - attiecīgu pilnvarojumu devusi Ministru padome.

Drīz pēc tā noslēgšanas Bernota dzīvesbiedre, šobrīd jau bijusī Lietuvas Tieslietu ministrijas Starptautisko tiesību departamenta vadītāja Aušra Bernotiene, pieņēmusi lēmumu izpildīt Baltkrievijas tiesiskās palīdzības lūgumu un nosūtīt Minskai opozīcijas aktīvistu datus.

Atliek vaicāt, vai tā ir vienkārši nejauša sakritība vai arī ciniska apmaiņa, par Beļacka datiem saņemot pretī atļauju ķerties pie projekta, ko lietuviešu uzņēmēji plānojuši jau pusotru gadu, bet ilgu laiku nav saņēmuši Baltkrievijas piekrišanu, raksta avīze.

Šā gada 28.februārī parakstītais līgums paredz, ka Lietuvas kompānija "Vakaru medienos grupe" līdz 2012.gadam uzcels Mogiļevas brīvajā ekonomiskajā zonā kokapstrādes un mēbeļu rūpnīcu kompleksu 22 hektāru platībā. Savukārt koncerns SBA gatavojas sešarpus hektāros uzbūvēt rūpnīcu "Mebelain", investīcijām paredzot 43,66 miljonus litu. Mogiļevas apgabala varas iestādes lietuviešiem atvēlējušas 35,5 hektārus lielu zemes gabalu.

Ap to pašu laiku Lietuvā jau tika izskatīts jautājums par minētās tiesiskās palīdzības sniegšanu Baltkrievijai, kas šādu lūgumu bija izteikusi 2.februārī.

2.martā, tātad pāris dienas pēc investīciju līguma parakstīšanas, bankām nosūtīts Bernotienes parakstīts pieprasījums sniegt datus par Beļacka kontiem. Viena no bankām atteikusies šīs ziņas sniegt, un Tieslietu ministrijas Starptautisko tiesību departamenta vadītāja spērusi Lietuvas ierēdņiem neraksturīgi principiālu soli - parakstījusi attiecīgu pieprasījumu tiesai, norāda laikraksts.

Saņemot prasītos datus, Lietuva 28.martā tos nosūtījusi Baltkrievijas Tieslietu ministrijai.

Iecerētajā Mogiļevas kompleksā no Baltkrievijas vietējās koksnes paredzēts ražot skaidu plates, korpusa mēbeles un finieri, visu produkciju eksportējot. Plānots, ka galvenais pircējs būs koncerns IKEA.

"Vakaru medienos grupe" ar apgabala vadību parakstījusi arī nodomu protokolu par kokrūpniecības klastera veidošanu, paredzot, ka lietuvieši kopā ar Baltkrieviju dibinās kokmateriālu sagādes un loģistikas uzņēmumus.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījies arī Lietuvas vēstnieks Baltkrievijā Edmins Bagdons un Saimniecības ministrijas tirdzniecības atašejs Edvīns Kaminsks.

Mogiļevas brīvās ekonomiskās zonas interneta vietnē norādīts, ka gatavošanās šīm investīcijām sākta jau 2009.gada jūnijā.

"Lietuvos žinios" iepriekš jau tika rakstījusi par Bernota advokātu biroja interesēm Baltkrievijā. Šajā sakarā Seima deputāts un publicists Sauļus Stoma bija iesniedzis Lietuvas Galvenajai dienesta ētikas komisijai pieprasījumu veikt izmeklēšanu par Bernota dzīvesbiedres iespējamo interešu konfliktu.

Taču divas nedēļas pēc Beļacka aizturēšanas Minskā, kad šis jautājums jau bija pamatīgi pārspriests Lietuvas un arī citu valstu medijos, Lietuvas Tieslietu ministrijas Starptautisko tiesību departamenta vadītāja Aušra Bernotiene atkāpās no amata. Pēc viņas sniegtā paskaidrojuma, atbildīgajām amatpersonām neesot licies, ka minētā informācija varētu būt saistīta ar cilvēktiesību aizstāvja vajāšanu Baltkrievijā.

Pēc Bernotienes demisijas Galvenā dienesta ētikas komisija paziņoja, ka jautājumu neizmeklēs.

Šis temats nav ieinteresējis arī starpinstitūciju komisiju, kam jāizmeklē nopietnais kaitējums, ko notikums ar Beļacka datiem nodarījis Lietuvas reputācijai, raksta avīze.

Neraugoties uz premjera Kubiļus sniegto skaidrojumu par "nepietiekamu sadarbību starp dažādām institūcijām", Mogiļevā noslēgtais līgums liek domāt, ka šāda sadarbība var norisināties pavisam gludi, sarkastiski secina "Lietuvos žinios".

Kā ziņots, cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" aktīvists, Parīzē bāzētās Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas viceprezidents Beļackis augusta sākumā tika aizturēts, balstoties uz informāciju, ko Baltkrievijas varas iestādēm saskaņā ar divpusējiem tiesiskās palīdzības līgumiem sniegusi Lietuva un Polija, konkrēti, uz Minskai izpaustajiem baltkrievu nevalstisko organizāciju banku kontu numuriem. Abas valstis par notikušo atvainojušās.

Beļackim izvirzītas oficiālas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros, par ko draud cietumsods uz laiku līdz septiņiem gadiem.

Lietuvā reģistrēta lielākā daļa Baltkrievijas nevalstisko opozīcijas organizāciju, jo tur Minska nevar kontrolēt to ekonomisko darbību. "Vjasna" šobrīd ir spēcīgākā Baltkrievijas cilvēktiesību organizācija, kas uz saviem pleciem iznesusi aizstāvību tiesas prāvās pret pagājušā gada decembra pēcvēlēšanu protestu dalībniekiem, pārliecinot advokātus uzņemties šīs smagās un riskantās lietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits