Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nākamā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām Latvijai oficiāli apstiprināta vēl viena deputāta vieta

Nākamā gada Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās 12 valstis iegūs 15 papildu deputātu vietas, tostarp par vienu deputātu vairāk ievēlēs arī Latvija, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pašlaik Latvija EP ir pārstāvēta ar astoņiem deputātiem, bet pēc 2024.gada vēlēšanām parlamentā būs deviņi mūsu valsts politiķi.

Viena papildu vieta piešķirta Latvijai, Austrijai, Dānijai, Beļģijai, Polijai, Somijai, Slovākijai, Īrijai, Slovēnijai, savukārt divas papildu vietas Francijai, Spānijai un Nīderlandei.

EP deputāti ir apstiprinājuši Eiropadomes lēmumu nākamajam pilnvaru termiņam palielināt deputātu vietu skaitu Eiropas Parlamentā no 705 uz 720.

Eiropadomes priekšlikuma pamatā bija EP 2023.gada jūnija ziņojums, kas aizsāka šo procesu un kura pamatā bija demogrāfiskās pārmaiņas Eiropas Savienībā (ES) kopš 2019.gada vēlēšanām.

EP piekrita leģislatīvajam lēmumam, 515 deputātiem balsojot par, 74 deputātiem - pret un 44 deputātiem atturoties. 2024.gada vēlēšanas no 6.jūnija līdz 9.jūnijam norisināsies, ņemot vērā jauno vietu skaitu EP.

Debatēs pirms balsojuma EP deputāti kritizēja Eiropadomes mēģinājumus iejaukties EP budžeta kompetencēs un atkārtoti uzsvēra EP neatkarību.

EP ziņotāji Lorants Vince no Rumānijas un Sandro Gozi no Francijas pauda nožēlu, ka Eiropadome nekavējoties neinformēja EP par nodomu atkāpties no sākotnējā priekšlikuma gan attiecībā uz kopējo deputātu skaitu, gan attiecībā uz noteikumiem par Eiropas mēroga vēlēšanu apgabalu.

EP deputātu vietu skaitu novērtē pirms katrām vēlēšanām saskaņā ar ES līgumos izklāstītajiem principiem, proti, ne vairāk kā 750 deputātu, neskaitot priekšsēdētāju, ne mazāk kā seši un ne vairāk kā 96 vietas katrai ES dalībvalstij, un jāievēro līdzsvaroti proporcionālas pārstāvības princips. Novērtējuma pamatā izmantoti jaunākie demogrāfiskie rādītāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits