Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

papildināts (11:01) Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu Centra partijai

Svētdien notikušajās Igaunijas pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu valstī kopumā saņēmusi Centra partija, par kuru nobalsojuši 31,9% vēlētāju.

Otrajā vietā ierindojusies "Tēvzemes un "Res Publica" apvienība" (IRL) ar 17,2% balsu, trešajā reformisti ar 13,7%, bet ceturtajā sociāldemokrāti ar 12,5% balsu.

Centristi, saņemot 52,65%, izcīnījuši uzvaru galvaspilsētā Tallinā. Viņiem seko IRL ar 19,17%, Reformu partija ar 10,59% un sociāldemokrāti ar 9,92% balsu.

Savienība "Tallinas brīvais pilsonis" saņēmusi 4,01% balsu un pašvaldībā nav iekļuvusi.

Savukārt Tartu, kas ir Igaunijas otra lielākā pilsēta, pirmajā vietā ierindojušies reformisti, kas izcīnījuši 15 no domes 49 vietām. Viņiem seko IRL ar 11 mandātiem, centristi ar deviņiem un sociāldemokrāti ar astoņiem.

Tallinas mērs un Centra partijas līderis Edgars Savisārs svinīgajā uzrunā sakarā ar uzvaru vēlēšanās sacīja, ka partija ir ne tikvien uzvarējusi, bet iegājusi vēsturē.

"Mēs uzvarējām, uzvarējām visā Igaunijā. Mēs Igaunijā saņēmām 32% balsu, un tas nozīmē, ka Igaunijā katrs trešais cilvēks, bet Tallinā katrs otrais izvēlējies Centra partiju," sacīja mērs.

Vēlēšanu diena bija referendums, norādīja Savisārs. "Tautas lēmums bija viennozīmīgs "jā" Centra partijas politikai Tallinā un visā Igaunijā."

IRL priekšsēdētājs Urmass Reinsalu paudis gandarījumu par partijas sniegumu vēlēšanās.

Viņš sarunā ar Igaunijas televīzijas žurnālistiem atgādināja, ka partijas mērķis ir bijis izcīnīt 100 000 vēlētāju balsu.

"Jau tagad ir redzams, ka mūsu rezultāts ir krietni augstāks," sacīja Reinsalu.

Komentējot rezultātus Tallinā, Reinsalu norādīja, ka IRL mēra amata kandidāts Ēriks Nīless Kross izcīnījis labu rezultātu, neraugoties uz to, ka opozīcijai nav izdevies galvaspilsētā gāzt Centa partijas varu.

"Es ceru, ka trīs partijas, kas ir iekļuvušas Tallinas pilsētas sapulcē, spēs radīt spēcīgu opozīciju. Par tās līderi varētu kļūt Ēriks Nīless Kross," sacīja Reinsalu.

Pats Kross intervijā televīzijai norādīja, ka vēlēšanu rezultātā Tallinas dome beidzot ir ieguvusi opozīcijas līderi, kurš ir gatavs pildīt savus pienākumus.

Kā ziņots, negaidīts pavērsiens Igaunijas priekšvēlēšanu kampaņā notika piektdien, kad Interpola mājaslapā tika publicēts paziņojums, ka Kross tiek izsludināts meklēšanā saistībā ar apsūdzībām pirātismā.

Daudzi Igaunijas politiķi, arī Eiropas Parlamenta deputāte Kristīne Ojulande un pats Kross, uzskata, ka aiz Interpola lēmuma stāv Krievija.

2009.gada 24.jūlijā Baltijas jūrā Zviedrijas piekrastē pirāti ieņēma kuģi "Arctic Sea", kurš zem Maltas karoga kuģoja no Somijas uz Alžīriju. Krievija uzskata, ka Kross ir šī uzbrukuma pasūtītājs.

Pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs svētdien norādīja, ka ar Interpola palīdzību Igaunijas vēlēšanās iejaucies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Sestdien Putina garās rokas ir sasniegušas vēlēšanas kaimiņos Igaunijā ar jauna sabiedrotā - Interpola - palīdzību," savā sociālā tīkla "Facebook" lapā ierakstījis opozicionārs.

"Tagad Interpols vienu dienu līdz svētdienas vēlēšanām ir publicējis VDK melīgās apsūdzības, kas ir klajš mēģinājums iejaukties priekšvēlēšanu cīņā, kur spēki ir vienlīdzīgi," skaidroja Kasparovs.

Krosa oponents ir Kremļa marionete un Interpola publikāciju ir izmantojis, lai uzbruktu Krosa koalīcijai, norādīja opozicionārs, ar "Kremļa marioneti" acīmredzot domājot pašreizējo Tallinas mēru un Centra partijas līderi Savisāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits