Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

papildināts (21:36) - Francija aptur karakuģa Mistral piegādāšanu Krievijai

Parīze trešdien paziņojusi, ka šobrīd nav tādu apstākļu, lai Francija piegādātu Krievijai pirmo karakuģi Mistral.

"Republikas prezidents paziņoja, ka, neskatoties uz izredzēm uz pamieru, kas vēl ir jāapstiprina un jāievieš, pašlaik nav attiecīgo apstākļu, lai Francija piegādātu pirmo karakuģi," paziņoja Francijas prezidenta birojs.

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Jurijs Borisovs jau paziņojis, ka Francijas lēmums Krievijai nav nekāda traģēdija.

"Protams, tas ir nepatīkami un piedod papildu spriedzi sadarbībai ar mūsu franču partneriem, bet tā nav traģēdija," paziņoja Borisovs.

Ieklausoties starptautiskās sabiedrības spiedienā, Francija ir apturējusi karakuģa "Mistral" piegādi Krievijai, bet novembrī savu lēmumu pārskatīs, trešdien atklāja kāds avots Francijas diplomātiskajās aprindās.

"Līgums ir apturēts līdz novembrim. Tad mēs redzēsim, kādas ir finansiālās sekas," norādīja avots, piebilstot, ka līguma apturēšana var izmaksāt Francijai līdz pat miljardu eiro.

Francija 2011.gadā piekrita pārdot Krievijai par 1,2 miljardiem eiro divus modernus helikopteru bāzes kuģus. Pirmais no tiem būtu jāpiegādā oktobrī vai novembrī, otrs - 2015.gadā.

Neskatoties uz citu valstu spiedienu, Francija līdz šim atteicās atkāpties no līguma izpildes. Tomēr Francijas prezidents Fransuā Olands nesenā intervijā laikrakstam Le Monde atzina - "ja radīsies papildu spriedze un ja nebūs iespējams rast izeju, mums par to būs jādomā".

Šos spriedumus Olands pauda vēl pirms Krievijas karaspēka regulāro daļu iebrukuma Ukrainas kontinentālajā daļā un Eiropas Savienības (ES) līderu svētdienas lēmuma noteikt Krievijai jaunas sankcijas.

Francijas prezidenta biroja paziņojumā norādīts, ka situācija Ukrainā ir nopietna un "Krievijas nesenās darbības Austrumukrainā ir pretrunā Eiropas drošības pamatiem".

Francijas plāni pārdot Krievijai karakuģus izpelnījās daudzu valstu, tostarp ASV, nosodījumu.

Vēl šodien ASV vēstnieks ES uzrunā Eiropas Parlamentam norādīja, ka, ņemot vērā situāciju Ukrainā, Vašingtona neatbalsta šo darījumu.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons savukārt paziņoja, ka šobrīd šāda līguma izpilde būtu neiedomājama.

Kopš vasaras sākuma aptuveni 400 Krievijas jūras kājnieki Francijā iziet apmācības Mistral karakuģa izmantošanā.

Bāzes kuģis Mistral ir lielākais kuģis Francijas jūras flotē. Tas var uzņemt līdz 16 helikopteriem, četras kājnieku desanta baržas, 60 bruņu transportierus un apmēram 700 kareivjus.

Francija bažījas, ka, laužot līgumu ar Krieviju, tā zaudēs ne tikai ieņēmumus, ko dotu kuģu pārdošana, bet cietīs arī tās kā uzticamas ieroču eksportētājas reputācija.

Pievienotas 5. un 6. rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits