Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Par kibernoziegumiem ASV apsūdzēto Igaunijas pilsoņu kontos arestēts vairāk nekā miljons eiro

Šonedēļ aizturētajiem Igaunijas pilsoņiem, kam ASV izvirzītas apsūdzības interneta krāpniecībā, dažādu Igaunijas banku kontos noglabāts vairāk nekā viens miljons eiro (700 tūkstoši latu), un šie līdzekļi tagad ir arestēti, informēja Igaunijas Valsts prokuratūrā.

Tāpat aizturētajiem ierobežota piekļuve 150 nekustamā īpašuma objektiem, kuru vērtība svārstās no 30 tūkstošiem līdz vienam miljonam eiro (20 līdz 700 tūkstoši latu).

ASV un Igaunijas tiesībsargājošo institūciju kopīgā operācijā tika aizturēti seši vīrieši un viena sieviete aizdomās par plaša mēroga krāpšanos internetā un nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Aizdomās tiek turētas arī pieci uzņēmumi, kurus kontrolēja aizturētās personas.

"Saskaņā ar aizdomām noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus viņi izmantoja, lai iegādātos nekustamos īpašumus un automašīnas, kā arī investētu," skaidroja Igaunijas Valsts prokuratūrā.

Visi septiņi aizdomās turētie ir Igaunijas pilsoņi un viņus aizturēja otrdien Tartu un Harju apriņķos. Dažus no viņiem savstarpēji saista radniecīgas saites, bet daži ir vienkārši paziņas. "Šobrīd viņi ir līdzzinātāji," skaidroja Igaunijas Valsts prokuratūra.

Jau vēstīts, ka sešiem Igaunijas un vienam Krievijas pilsonim trešdien ASV tika izvirzīta apsūdzība interneta krāpniecībā, kuras gaitā viņi inficējuši datorus ar ļaundabīgām programmām un izkrāpuši no reklāmdevējiem vismaz 14 miljonus ASV dolāru (septiņus miljonus latu), ceturtdien ziņoja laikraksts Chicago Tribune.

Par to viņiem draud līdz pat 85 gadu ilgs cietumsods. Viņiem inkriminētas vēl 22 noziedzīga nodarījuma epizodes par naudas atmazgāšanu.

Igaunijas pilsoņi Vladimirs Čaščins, Timurs Gerasimenko, Dmitrijs Jegorovs, Valērijs Aleksejevs, Konstantīns Poltevs un Antons Ivanovs, un Krievijas pilsonis Andrejs Tāme tika apsūdzēti par piedalīšanos "masveidīgā un sarežģītā krāpniecībā, kurā tika inficēti vismaz četri miljoni datoru, kas atradās vairāk nekā 100 valstīs".

ASV izvirzītajā apsūdzībā teikts, ka krāpnieciskā grupējuma organizators bijis 31 gadu vecais Vladimirs, kas no 2007.gada līdz pat šai nedēļai nodarbojās ar krāpniecisku datorprogrammu izstrādi un pielietošanu, kā arī nelegāli iegūto līdzekļu slēpšanu, BNS noskaidroja Igaunijas Valsts prokuratūrā.

Hakeri izveidoja fiktīvas kompānijas un ar to starpniecību noslēdza līgumus par interneta vietņu reklāmu. Lai atbilstoši šiem līgumiem nodrošinātu lielu apmeklējumu skaitu reklamējamās vietnēs, viņi izmantoja ļaundabīgas programmas (malware), kuras novirzīja inficēto datoru lietotājus uz šīm vietnēm viņu meklēto vietņu vietā. Piemēram, ASV Iekšējo ieņēmumu dienesta (IRS) vietnes vietā lietotājs tika novirzīts uz nodokļu deklarāciju sagatavošanas dienesta vietni.

Programmnodrošinājums "DNSChanger" ļāva kontrolēt inficētos datorus un ļaundari varēja izmantot tajos aplūkotās interneta vietnes. Tā rezultātā no inficētā datora bija iespējams iegūt veikto darbību vēsturi.

Valsts prokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka hakeru programmatūras darbības izveide pamatā notika Igaunijā un tajā iesaistītie cilvēki tagad ir aizturēti.

Apsūdzību izvirzīja Ņujorkas Dienvidu apgabala prokurors. Aizdomās turētie Igaunijas pilsoņi ir aizturēti, bet Krievijas pilsonis Andrejs Tāme joprojām ir meklēšanā.

ASV Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) rīcībā esošā informācija liecina, ka Antonam Ivanovam un Valērijam Aleksejevam Igaunijā apsūdzības nav izvirzītas un tādēļ ASV viņu izdošanu sagaida jau tuvākajā laikā.

"Kriminālizmeklēšana attiecībā pret aizdomās turētajiem pirmām kārtām notiks Igaunijā, pēc tam tiks skatīts jautājums par viņu izdošanu ASV varas iestādēm. Jau sākts process par divu vīriešu izdošanu, kurus aizdomās tur ASV varas iestādes, bet Igaunijā pret viņiem aizdomas nav izvirzītas," klāstīja Igaunijas Valsts prokuratūrā.

Igaunijas valsts prokurore Pireta Paukšte skaidroja, ka krāpnieku kontos kopumā nonākuši gandrīz 21,5 miljoni ASV dolāru (10,8 miljoni latu). Viņa norādīja, ka milzīgu darbu izmeklēšanā iegulda gan Igaunijas, gan ASV tiesībsargājošās institūcijas.

Apmēram 500 tūkstoši no inficētajiem datoriem atradās ASV, un apmēram 130 no tiem piederēja ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldei (NASA).  

Ar Igaunijas policijas izmeklēšanu saistītās kompānijas Trend Micro vecākais analītiķis Feike Hakebords interneta blogā šo operāciju, kam bioja dots nosaukums Ghost Click, nodēvēja par lielāko policijas reidu pret kibernoziedzniekiem Igaunijas vēsturē. Viņš rakstīja, ka 2009.gadā Trend Micro rīcībā nonāca divu par DNS Changer pārveidotu reklāmu upuriem kļuvušu serveru cieto disku kopijas. No šiem cietajiem diskiem izdevās atrast Tartu kompānijā Rove Digital strādājošo izmantotos privātās šifrēšanas kodus.

Izmantojot šo informāciju, izdevās noskaidrot, ka serveri kontrolē Rove Digital darbinieki no Tartu. Tāpat izdevās pierādīt, ka Rove Digital ir tieši saistīta ar viltotu antivīrusu programmu Nelicash pārdošanu.

Ceturtdien laikraksts Eesti Paevaleht vēstīja, ka otrdien vakarā Tartu kādā ēkā tika veikta īpaša policijas operācija. Ēka šobrīd pieder kompānijai Tamme Arendus, bet vēl pirms trim gadiem tā piederēja Vladimira Čaščina kompānijai Rove Digital. Antivīrusu programmu izstrādātājs Trend Micro pirms diviem gadiem izstrādātajā ziņojumā nosauca Rove Digital par vīrusu izplatītāju. Ziņojumā tika noteikts, ka uzņēmums vada zombijdatorus un izmanto noziedzīgi iegūtos līdzekļus, lai pārņemtu Eiropā un ASV reģistrētas firmas.

Ārvalstu speciālisti Čaščina Rove Digital darbību tolaik nosauca par noziedzīgu, bet Igaunija atbildēja, ka oficiāli pierādīt krāpniecību ir ļoti grūti.

Rove Digital gada tīrā peļņa sniedzās desmitos miljonu kronu, bet apgrozījums pārsniedza simts miljonus kronu (četri miljoni latu), ierindojot uzņēmumu starp lielākajām Igaunijas informāciju tehnoloģiju kompānijām. Oficiālās atskaites liecina, ka Rove Digital eksports veidoja 99,99% apgrozījuma. 2006.gadā kompānija iegādājās ēku Tartu, bet 2008.gadā, kad uzņēmums tika sadalīts divās daļās, ēka palika Tamme Arendus īpašumā.

Kad pastiprinājās interese par Rove Digital darbību, Vladimirs Čaščins firmu slēdza un tās vietā izveidoja jaunu - IT Consulting -, kuras juridiskā adrese joprojām ir tajā paša ēkā Tartu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits