Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Pēc vardarbīgiem protestiem Francijas valdība slēgs klimata aktīvistu organizāciju

Francijas valdība gatavojas drīzumā slēgt klimata aktīvistu grupu, kuras organizētajā demonstrācijā nesen izcēlās asas sadursmes ar policiju.

Francijas valdības preses pārstāvis Olivjē Verāns apsūdzēja klimata aktīvistu grupu "Zemes sacelšanās" (SLT) par kūdīšanu uz vardarbību protestos martā Francijas rietumos pie Sensolīnas. Demonstrācijas bija vērstas pret apūdeņošanas projektu.

Verāns intervijā telekanālam "CNews" norādīja, ka grupa netiek likvidēta tās ideju, bet vardarbības dēļ.

SLT ir apsolījusi cīnīties pret valdības rīkojumu par darbības pārtraukšanu un savā tīmekļa vietnē paziņoja, ka sacelšanos nav iespējams apturēt.

Verāns sacīja, ka SLT "Sensolīnā izraisīja vardarbību, uzaicinot nemierniekus, kuri ieradās no visas Eiropas ar metāla stieņiem un petanka bumbām, lai mēģinātu nogalināt policistus". Viņš uzsvēra, ka klimata jautājums neattaisno policistu apmētāšanu ar akmeņiem.

SLT ir apvienojušās vairākas aktīvistu grupas. SLT nesen organizēja arī protesta akcijas pret smilšu karjeru Francijas rietumos, kur protestētāji izpostīja laukus un iekārtas kādā saimniecībā. SLT arī piedalījās aizliegtas demonstrācijas organizēšanā nedēļas nogalē, protestējot pret jaunu dzelzceļa līniju starp Lionu un Turīnu Itālijā.

SLT ir daļa no jaunā radikālāk noskaņoto klimata aktīvistu viļņa, kurā ietilpst arī grupa "Extinction Rebellion" (XR; "Dumpis pret izmiršanu").

Francijas prokurori šodien paziņoja, ka ir aizturējuši 14 cilvēkus saistībā ar vandālismu SLT atbalstītā protestā pret uzņēmuma "Lafarge" cementa rūpnīcu netālu no Marseļas. Protestētāji nosauca šo uzņēmumu par "vienu no postošākajiem pasaulē".

SLT likvidāciju Francijas Iekšlietu ministrija oficiāli uzsāka uzreiz pēc martā notikušajām sadursmēm Sensolīnā, izmantojot pilnvaras, kas iepriekš pielietotas, lai aizliegtu galēji labējās un islāmistu grupas.

Attiecīgais dekrēts, visticamāk, tiks apspriests valdības iknedēļas sēdē trešdien, atklāja kāds informēts avots.

Francijā pēdējā laikā bieži notikuši protesti, galvenokārt pret valdības lēmumu pagarināt pensionēšanas vecumu, un nereti demonstrācijas pāraugušas vardarbībā. Kritiķi apsūdz varasiestādes spriedzes pastiprināšanā, policijai pielietojot spēku pret protestētājiem.

Daudzus Francijā satrieca ainas Sensolīnā, kur aptuveni 5000 protestētāju cīnījās ar vairāk nekā 3000 policistu. Divi protestētāji pēc tam nonāca komā, bet aptuveni 30 policisti tika ievainoti.

Demonstranti protestēja pret milzīgu rezervuāru, kurā paredzēts uzglabāt ūdeni, kas izsūknēts no pazemes. Kritiķi apgalvo, ka tas kaitēs mazajiem lauksaimniekiem un ekosistēmai, bet labumu gūs galvenokārt rūpnieciskās lauksaimniecības grupas.

Francijas Cilvēktiesību līga (FDH) pēcāk paziņoja, ka tiklīdz demonstranti ieradās rezervuāra teritorijā, policija pielietoja pret viņiem gumijas lodes, asaru gāzi un citus ieročus. "Šādā veidā visiem klātesošajiem draudēja nopietni ievainojumi," norādīja organizācija.

Šomēnes ANO eksperti aicināja Franciju pārskatīt policijas praksi, paužot bažas par pārmērīgu spēka lietošanu pret protestētājiem, jo īpaši Sensolīnā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits