Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Romu saniknojis Vīnes plāns būvēt žogu uz Austrijas un Itālijas robežas

Austrija, kas pērn bija viens no populārākajiem migrantu un patvēruma meklētāju galamērķiem Rietumeiropā, šonedēļ apstiprinājusi stingrākus migrācijas likumus un gatavojas pastiprināt kontroli uz robežas ar Itāliju, arī izbūvējot žogu.

Austrijas valdības rīcība, ko kritizē arī ANO ģenerālsekretārs, atspoguļo valstī pieaugošo pretimigrācijas noskaņojumu. Valdošie politiķi ir spiesti rīkoties, jo Austrijas iedzīvotāju vidū aizvien populārāka kļūst galēji labējā Brīvības partija (FPO), kuras kandidāts var kļūt par nākamo Valsts prezidentu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns ceturtdien kritizēja Eiropas centienus norobežoties no cilvēkiem, kuri šeit meklē patvērumu. "Esmu noraizējies, ka Eiropas valstis ievieš aizvien stingrākus imigrācijas un bēgļu politikas noteikumus," viņš sacīja, uzrunājot Austrijas parlamentu. "Šāda politika negatīvi ietekmē [ANO] dalībvalstu saistības, ko tām uzliek starptautiskie humanitārie un Eiropas likumi." Banu Ki Munu satraucot arī ksenofobijas pieaugums Eiropā, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Dienu pirms tam Austrijas parlamentā pārliecinošs vairākums deputātu, arī no koalīcijas valdību veidojošās centriski kreisās Sociāldemokrātu partijas un konservatīvās Tautas partijas, nobalsoja par stingrākiem patvēruma piešķiršanas noteikumiem.

Tie atļauj valdībai izsludināt ārkārtas stāvokli gadījumā, ja migrantu un patvēruma meklētāju skaits pēkšņi pieaug un apdraud "nacionālo drošību". Sākotnēji ārkārtas stāvokli varēs ieviest uz sešiem mēnešiem, bet nepieciešamības gadījumā to drīkstēs pagarināt vēl uz trijiem tikpat ilgiem termiņiem, informē DPA.

Jaunie noteikumi atļaus neielaist valstī arī patvēruma meklētājus no karadarbības pārņemtajām valstīm, piemēram, Sīrijas. Izņēmums būs grūtnieces, sievietes ar bērniem, kā arī cilvēki, kuriem draud briesmas tranzītvalstī.

Austrija atrodas starp diviem galvenajiem Eiropas migrācijas ceļiem, no kuriem viens stiepjas cauri Balkāniem, otrs - cauri Itālijai. 2015. gadā nelielajā Alpu zemē patvērumu pieprasīja 90 tūkstoši migrantu, vēl vairāki simti tūkstošu tranzītā caur to devās uz Vāciju un Ziemeļeiropas valstīm.

Lai samazinātu migrantu pieplūdumu, Austrija atjaunojusi robežkontroli uz robežas ar Ungāriju un Slovēniju. Vīne paziņojusi, ka līdz maija beigām atjaunos robežkontroli arī uz Brennera pārejas, kas savieno Austriju un Itāliju un ir galvenais transporta koridors starp Dienvideiropu un Ziemeļeiropu. Turpat gar robežu ar Itāliju austrieši plāno būvēt 400 garu žogu.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Austrija ierobežo imigrāciju lasiet piektdienas, 29.aprīļa, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits