Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Spānijā aktīvi protestē pret masu tūrisma radītām problēmām

Spānijai piederošās Maļorkas salas pilsētā Palmā svētdien ap 20 tūkstošiem iedzīvotāju apliecinājuši Spānijas iedzīvotāju strauji augošo neapmierinātību ar starptautiskā masu tūrisma radīto apdraudējumu viņu ikdienas dzīvei. Protests Baleāru salās sekojis pirms tam notikušajiem iedzīvotāju protestiem tādās populārās tūrisma vietās kā Barselona, Malaga un Kanāriju salas, vēsta AFP.

Protestētāji Palmā pieprasīja valdībai mainīt līdzšinējo kursu un noteikt ierobežojumus ieceļojošo tūristu skaitam. Kāds plakāts vēstīja: "Jūsu luksuss, mūsu posts." Uz cita bija rakstīts: "Šī nav tūrismafobija, šie ir skaitļi: 1 232 014 iedzīvotāju, 18 miljoni tūristu."

Nedēļas nogales protestus organizēja ap 80 sabiedriskās organizācijas un sociālās grupas, kas vēlas ierobežojumus masu tūrismam Baleāru salās, kurās ietilpst arī trīs tūristu iecienītās salas – Eivisa, Maļorka un Menorka. Protestu organizētāji ir pār liecināti, ka pašreizējais masu tūrisma modelis novedis pie tā, ka sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji vairs netiek galā. Viņi arī apgalvo, ka masu tūrisms ne tikai postoši ietekmējis dabas resursus šajās salās, bet ārkārtīgi palielinājis dzīves dārdzību. Vietējo iedzīvotāju iespējas noīrēt mājokli arvien samazinās gan to pieejamības trūkuma, gan strauji augošo cenu dēļ.

Pērn tika sasniegts jauns Baleāru salas apmeklējušo tūristu skaita rekords – 17,8 miljoni cilvēku. Tiek prognozēts, ka šogad tūristu skaits būs vēl lielāks.

Svētdien notikušie protesti seko maija beigās notikušajiem protestiem visās trijās lielajās salās, kurā protestētāji pieprasīja ierobežot masu tūrismu ar lozungu: "Mūsu salas nav domātas pārdošanai."

Aktīvistuprāt, mājokļu izmaksas strauji ceļ tas, ka lielu daļu māju un dzīvokļu nopērk ārzemnieki vai arī šie mājokļi tūristiem tiek izīrēti par augstāku cenu, nekā var atļauties maksāt vietējie iedzīvotāji.

Maļorkas kustības Mazāk tūrisma, vairāk dzīves pārstāvis Pere Hoans Femenija intervijā raidsabiedrībai BBC apgalvo, ka tūristu bezprecedenta skaits ne tikai novedis pie vietējo izstumšanas no mājokļu tirgus, bet tūristi pārpludinājuši visas sabiedriskās vietas, sabiedrisko pakalpojumu un dabas resursu izmantošanu. Pat vietējie biznesi ir pārorientējušies no tradicionālo ražojumu pārdošanas uz multinacionālo firmu izstrādājumu, piemēram, saldējuma, pārdošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits